Всеки ден слушаме за еко катастрофата, пред която сме изправени. И макар да си мислим, че замърсяването на планетата не е наша работа и не ни засяга, последиците вече са факт.

Изхвърляме боклуци, живеем сред боклуци, нехаем за пластмасовата бутилка, която сме изхвърлили в морето, не ни пука за животното, което ще погълне стотиците найлонови торбички, които използваме, но последствията са плашещи.

Миналата седмица на бреговете на Сардиния изплува трупът на бременен женски кашалот.

Причина за смъртта са 22-та килограма пластмаса, които са били открити в стомаха на кита. 

 

Съдържанието на стомаха на морското създание е потресаващо - найлонови торбички, рибарски мрежи, бутилки, шишета от прах за пране и много други отпадъци, които е било невъзможно да се различат.

Животните плащат с живота си нашето "пластмасово разсипничество"

 

Доказано е, че плодът е починал преди майката, а причината отново е отровата от огромното количество пластмаса, които е погълнала. 

"Години наред използвахме "удобството", което ни предлагат еднократните вещи и предмети и сега виждаме последствията. Но най-тъжното е, че най-висока цена в момента плащат животните, които нямат абсолютно никаква вина за нашето безхаберие", казва Серджио Коста, министър на околната среда на Италия. 

 Все още ли има хора, които смятат, че еко катастрофата тепърва предстои? Всъщност тя е вече тук и се отразява върху всяко живо същество на планетата, както и на самата нея.

 

И докато сами не променим навиците си и начина си на живот, промяната няма как да настъпи.