Има едно остаряло и грешно схващане, че времето лекува всички рани. Но, както казва Д-р Фил, „времето не ни променя. Това, което правим с даденото ни време, е онова, което ни променя.” Всички ние имаме възможността и способността да върнем контрола върху живота си, ако имаме желанието и силата да го направим. Само трябва да се фокусираме върху промените, които да ни придвижат напред.

Когато се чувстваш изгубена и съсипана, изпробвай някои от тези 26 метода, за да си върнеш отново контрола и увереността.

1. Влез във форма

Здрав ум в здраво тяло. Забрави за начина, по който ще изглеждаш, а се фокусирах върху наистина важните аспекти на тренировките – здравето, издръжливостта, силата на духа и отдадеността. С подобряване на физическото ти състояние ще си доказваш, че си способна на много повече. Все пак фитнесът не е само лицеви опори и коремни преси, неговата цел е да събудиш силата в себе си.

2. Излез извън града

Отдели един ден, седмица или дори месец да смениш обичайната обстановка и да опознаеш света отвъд прага на дома ти. Понякога това, което ни трябва, за да променим начина си на мислене, е малка промяна в обстановката.

3. Промени историята си

Миналото не е нищо повече от история, която повтаряме отново и отново. Трябва да осъзнаеш този факт и да анализираш постъпките си. Научи уроците от грешките си и предишните си избори, за да промениш живота си.

4. Допусни нови хора в живота си

Правилните хора имат неизмерим позитивен ефект върху живота ни. Понякога най-добрият начин да се отърсим от токсичните си предишни връзки е да позволим на нова връзка да разцъфне в сърцето ни. Хората, с които се обграждаме, влияят на поведението и начина ни на мислене, затова се заобиколи с хора, които ще ти помогнат да растеш и да станеш по-добра.

5. Разкажи историята си

Бъди честна за миналото си. Сподели с близките си болката от това, което си преживяла. Не потискай чувствата си и не прикривай онова, което смяташ за важно. Не се извинявай за това, което ти се е случило.

6. Грижи се за себе си

Когато сме болни, отделяме време за почивка, взимаме си лекарствата и пием много течности. Когато се борим с емоционални проблеми, трябва да подходим по същия начин. Грижата за самата теб трябва да ти е приоритет. Почини си, когато имаш нужда, така ще се възстановиш по-бързо.

7. Промени външния си вид

Понякога се нуждаем от външна промяна, която да задвижи вътрешните промени. Промени прическата си или стила си, по този начин приветстваш промяната в живота си.

8. Откажи се от онова, което не е за теб

Когато си стигнала дъното, можеш да вървиш само нагоре. Това е идеалният момент да направиш коренна промяна с живота си – смени ужасната си работа, напусни връзката, в която отдавна не виждаш бъдеще, освободи се от приятелите, които не чувстваш като истински.

9. Научи се да забравяш

Невсичко, което се случва с нас, трябва да има смисъл и да ни бъде за урок за цял живот. Ако усещаш, че миналото те дърпа назад, позволи си да забравиш болката и случилото се. Забрави за грешките, които те карат да се чувстваш нищожна, и се съсредоточи върху всичко, което те зарежда с енергия.

10. Свържи се с хора, преминали през същото

Потърси съвет, утеха и компания от хора, които добре разбират през какво преминаваш. Прочети техните истории, почерпи опит от техните преживявания и си напомняй, че не си сама.

11. „Отвържи” се от социалните мрежи за една седмица

Ако можеш да си го позволиш, вземи си едноседмичен отпуск и го прекарай навън, някъде, където известията от Фейсбук не могат да те достигнат. Понякога трябва да се откъснем от типичното ежедневие, за да осъзнаем колко незначителни са тревогите ни и колко силни сме всъщност.

12. Разчисти живота си... буквално

Отдели целия уикенд, за да почистиш дома си. Изхвърли ненужните вещи, свърши задачите, които отдавна си си набелязала. Когато обстановката около нас е подредена, е по-лесно да внесем ред и в живота си.

13. Заздрави връзките с любимите си хора

В най-тежките моменти разбираме кои са истинските ни приятели. Когато всичко около теб се разпада, наблюдавай кои от близките ти хора ти помагат да съберете отломките. Отдели време да им покажеш признателността си.

14. Храни се напълно здравословно за един месец

Дори най-здравите сред нас невинаги слагат на масата си най-здравословната храна. Така че, за поне един месец, се опитай да се храниш само с правилните продукти. Забележи дали има промяна в нивата на енергията ти и в настроението ти.

15. Запише се на курс

С научаването на нови неща ще разшириш хоризонтите си и ще си припомниш, че живеем в необятен свят, в който винаги има нещо ново за научаване.

16. Планирай бюджета си и се придържай към плана

Трудно е да държим живота си под контрол, когато финансите ни са пълен хаос. Признай финансовите си грехове и се опитай да поправиш грешките си. Ще се почувстваш много по-спокойно, ако харчиш по-малко, отколкото печелиш, вместо всеки месец едва да свързваш двата края преди заплата.

17. Намери правилния източник на одобрение

Никой от нас не е остров в необятния океана. Всички ние сме зависими от другите, колкото и да ни се иска да бъдем силни и независими възрастни. Всички ние имаме нужда от любов и одобрение. Трябва да откриеш приятелите и любимия, които ще ти напомнят, че си прекрасна дори когато ти самата си го забравила. Търсенето на одобрение не е наш минус, ако идва от правилните хора.

18. Съсредоточи се върху процеса, а не върху крайната цел

Много често залагаме всичките си надежди върху постижения, които никога не се реализират. Вместо да си казваш „Ще бъда щастлива, когато...”, научи се да бъдеш щастлива сега, радвай се на самия процес, на промяната. Гордей се, че ставаш все по-добра, вместо да залагаш цялото си щастие върху несигурната крайна цел.

19. Научи нов език

Да научиш нов език е чудесна възможност да преоткриеш света и да направиш нещо изключително полезно за себе си и развитието си. Освен това ще си припомниш, че имаш силата да се адаптираш и да постигнеш целите си, ако наистина искаш.

20. Научи се да си тръгваш

Вероятно най-важният урок, който трябва да усвоиш, за да си върнеш контрола, е да си тръгваш от хората и ситуациите, които те дърпат назад. Изисква се огромна смелост, за да се откъснеш от познатото. Но така ще получиш възможността да започнеш отново и да направиш неща, които винаги си искала.

21. Позволи си да бъдеш щастлива

Твърде често саботираме щастието си, защото ни е страх да повярваме в него. Вместо да обуем „големите обувки” и да растем с тях, ние обявяваме, че „краката” ни просто са просто твърде малки и се отказваме дори да опитаме. Вместо да се чувстваш виновна и да те е страх, вместо да чакаш да станеш перфектна, преди да опиташ, вместо се съмняваш в себе си, позволи си да бъдеш щастлива, да се радваш на постиженията си и да вярваш в себе си.

22. Опознай своите граници

Ще срещнеш много хора, които искат да откраднат от радостта ти. Те се намесват в живота ни и изсмукват енергията ни. Изгради си граници и ги отстоявай. Не позволявай на хората да те използват.

23. Забрави за една от тези 3 отрови за 100 дни

Знаем, че на някои ще им се стори страшна и непостижима идеята да не пушат, да не пият и да не ядат вредна, бърза храна, но предизвикателството си струва. За да не се впускаш в твърде тежка битка, ти предлагаме да избереш една от тези отрови, която е твой порок, спри я за 100 дни и скоро ще забележиш положителните резултати. А и кой знае, може би накрая ще осъзнаеш, че не е толкова трудно да живееш без този навик.

24. Опитай нещо, което те плаши

Нищо не ни вдъхва повече увереност от надмогването на страховете ни, затова избери предизвикателство, което те плаши и опитай да го преодолееш. Накрая ще си чувстваш като преродена.

25. Оцени напредъка си

Погледни назад и виж колко много път си извървяла. Може би не си на мястото, което си си представяла, но си тръгнала и си стигнала много далеч.

26. Прости на другите. Прости на Вселената. Прости на себе си

Не позволявай на гнева да те хване в клопката си и да те „върже” за миналото ти. Дай си възможността да простиш на хората, които са те наранили, да забравиш несправедливостите, които си преживяла, и да приемеш всичко, което си „объркала” по пътя. Прошката ще те освободи и ще върне контрола в собствените ти ръце.