Трудно е да признаем и приемем слабостите си. Постоянно си търсим оправдания за постъпките си и за липсата на такива. Прекарваме по-голямата част от живота си в чакане – очакваме нещо да се случи, нещо да приключи, нещо да започне. Но това „нещо” е самият живот. Време е да престанем да чакаме и да започнем да живеем.

Време е да отворим очите си за жестоките истини, които ще ни помогнат да разперим крилете си и да полетим.

1. Никой не е наистина толкова зает, че да не ти отговори

Онова момче не е чак толкова заето, че да не може да ти отговори. Потенциалният ти работодател не е толкова затрупан с работа, че да не може да ти се обади. Хората намират време за онова, за което искат да намерят време. Ние пишем, обаждаме се и отговаряме на хората, с които искаме да говорим.

Колкото по-рано го осъзнаеш и престанеш да търсиш извинения за чуждите постъпки, толкова повече време ще имаш за хората, които наистина те уважават.

2. Всички поставят собствените си интереси на първо място

Независимо колко мили, чистосърдечни и грижовни са хората, с които общуваш, те винаги ще поставят на първо място своя собствен интерес. Дори най-внимателният любовник не може да чете мислите ти. Добросъвестният шеф може би не знае, че едва се справяш вече със задълженията си, защото си затрупана с работа.

Повечето хора се опитват да вземат възможно най-много от теб. Затова трябва да осъзнаеш границите си, не позволявай на хората да ги рушат и да не се съобразяват с тях. Силните хора не се страхуват да казват „не”. Те знаят кога да се защитят и го правят, защото никой друг няма да го направи.

3. Не можеш да ощастливиш всички

Ако правеше всичко, за което другите те молят, накрая щеше да полудееш или да се превърнеш в безформена, емоционална развалина.

Истината е, че не можеш да задоволиш всички. Можеш да опиташ, разбира се, но ще се провалиш. Винаги ще има някой, който не одобрява начина ти на живот, който ще те критикува, независимо какво правиш. Затова вземи правилното решение и следвай сърцето си. Със сигурност ще намериш съмишленици, а и ти самата ще си по-щастлива.

4. Светът не ти дължи нищо

Може би ти си най-страхотният, най-умният и най-интересният човек на света, но ако другите не са запознати с тези твои качества, това не е техен проблем.

Имаш две възможности – да прекараш целия си живот, самосъжалявайки се, че заслужаваш нещо по-добро, или да проявиш достатъчно смелост и да се опиташ да вземеш това, което ти принадлежи от света. Познай коя възможност избират успешните личности?

5. Продължаваш да си измисляш извинения

Можеш да прекараш целия си живот, измисляйки извинения, че нямаш достатъчно време, пари, енергия и възможности, за да постигнеш целите си. Някои от тях може да са валидни, но всеки от нас може да си измисли извинения, жестоката истина е, че силните хора не си търсят извинения, те търсят начини да преодолеят трудностите, затова винаги успяват.

6. Действията определят кой си, а не намеренията ти

Може да прекараш цял ден в размишления как да направиш света по-добър, но тези твои намерения не струват нищо, докато не ги превърнеш в действия и реалност. Способността да градиш големи планове е страхотна, но трябва и да е подплатена с действия.

7. Никой няма да те спаси от теб самата

Когато нещо в живота ни не върви или не се случва така, както сме очаквали, ние започваме да се молим за чудо, което да ни спаси. Истината е, че проблемите не се оправят с магическа пръчица. Ако искаш да промениш живота си, трябва да направиш крачка напред.

Най-силните хората знаят, че в най-тежките времена не трябва да чакаш друг да те измъкне от положението, а трябва да разчиташ само на себе си.