Замисляш ли се понякога защо някои хора са вечно усмихнати, а на теб ти е така трудно да се отпуснеш и да се наслаждаваш истински на живота?

Отговорът се крие в изборите, които правим всеки ден. И които определят качеството на живота ни. Изборите, които се повтарят достатъчно често, се превръщат в навик, а от това какви са навиците ни, в огромна степен зависи как живеем. 

Ето петте неща, които вероятно несъзнателно правиш и които пречат на щастието ти...

1. Ти си перфекционист

Когато си поставяш нереалистично високи цели и се опитваш да бъдеш перфектен в тяхното изпълнение, вечно ще се чувстваш неудовлетворен и недостатъчно добър. Несъвършенствата, провалите и грешките са част от живота. Те са твоите учители. Колкото по-рано го разбереш и приемеш, толкова по-щастлив ще бъдеш.

2. Позволяваш на миналото на диктува бъдещето ти

Да живееш в миналото е равносилно на това да не си щастлив. Не можеш да го промениш. Ако му позволиш да живее в теб, единственото, което ще постигнеш, е да окрадеш щастието си.

Трябва да гледаш към миналото само през очите на опита, на нещата, които си научил. Не забравяй – миналото вече го няма. Затова и няма смисъл да се опитваш да живееш в него. Живей днес!

3. Таиш в себе си злоба

Много е лесно да се поддадеш на озлоблението. В крайна сметка е нормално да изпитваш гняв към някой, който те е наранил. Но гневът е негативни емоция, която се обръща срещу теб самия. И в крайна сметка ще се окажеш по-наранен от хората, на които искаш да си го „върнеш”. Трябва да започнеш да прощаваш. И да се научиш да продължаваш напред...

4. Подценяваш се

Начинът, по който се отнасяш към себе си, определя до голяма степен дали си щастлив. Думите, с които на ум (а понякога и на глас) се наричаш, влияят не само върху самочувствието ти, но и върху отношението ти към живота. Ти можеш да бъдеш своя най-добър приятел или своя най-голям враг. От това дали вярваш в себе си зависи дали ще успееш да постигнеш мечтите си. И обратното, ако се подценяваш, ако омаловажаваш уменията си, няма да постигнеш нищо от това, което искаш.

Научи се да се наслаждаваш на всеки миг, който прекарваш на тази земя. Животът е кратък, не го забравяй!

 

Автор: Неизвестен