Лятото отлетя неусетно, а есенното настроение ни обзе бързо и безвъзвратно. През идните месеци всички родители ги очакват много вълнуващи моменти: есенни приключения, разходки, новите впечатления на децата им от детската градина или училището, нови знания, усмивки и незабравими спомени.

За съжаление промяната в сезоните обикновено поставя на сериозно изпитание детския организъм и често той не може да се справи с новите условия. Малчуганите стоят по-често затворени в общо пространство, което засилва риска от различни заболявания и настинки. Затова е добре да вземете мерки за засилване на имунитета на своето дете от рано, в противен случай рискувате да попаднете в омагьосания кръг на непрекъснатите сополи, кашлица и температура.

Ето и няколко изключително полезни съвети, които ще подготвят имунната система на детето ви за новите вируси: Давайте на малчугана си  разнообразна и богата на витамини и минерали храна, като е препоръчително да се наблегне на белтъците, защото те са основните градивни елементи на имунната система. Осигурете на детето достатъчна двигателна активност или спорт, но също така и добре балансиран режим на сън и бодърстване. Отделете му достатъчно време за почивка в натоварената програма от учебни занимания, допълнителни уроци, спорт. Децата не са роботи и за тях е много важно да си лягат навреме и да се наспиват добре, особено в преходния сезон при тръгване на училище и детска градина. Тогава те са подложени на по-голям психо-емоционален стрес от смяната на обстановката и се нуждаят от повече време за адаптация и влизане в учебния ритъм.

Тук на помощ идва и общата инициатива на Dama.bg и Марсианци ИмуноФорте, която стартирахме в началото на годината. В нея над 280 родителя споделиха своите практични съвети и хитринки от първо лице, относно това как подсилват имунитета на своите деца. След успеха на нашата съвместна анкета, решихме да я повторим и през есенните месеци, които също крият огромен риск от различни заболявания. Ако искате да избегнете използването на силни медикаменти, да почерпите опит от други родители и да споделите своите ценни съвети, можете да се включите в новото издание на инициативата тук. И не забравяйте: за най-добрите коментари отново ще има награди!

Най-ценните съвети от предишното издание на проекта можете да видите тук.

Относно приема на имуностимуланти педиатрите препоръчват два основни подхода:  

- Продължителен прием при рискови и често разболяващи се деца, който е добре да започне в началото на есенния сезон и да продължи средно около 2-3 месеца.

- Интензивен прием при първите симптоми на вирусната атака в продължение на 10-14 дни. 

Марсианци Имунофорте е природен имуностимулант, който комбинира най-високата концентрация на черен бъз, бета глюкани и шипка. Той не съдържа аспартам или алергени, като глутен, например. Под формата на сироп е, което го прави приложим и за най-малките деца.

Основните му съставки са: 

ЧЕРНИЯТ БЪЗ, който е богат на вещества като флавоноиди (рутин, кверцетин), антоциани, желязо, витамин C, витамини от група B. Клинични проучвания доказват, че когато се използва в точната концентрация, екстрактът от плодовете на черен бъз активира важни имунни клетки, действа антивирусно и може ДА СЪКРАТИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА БОЛЕДУВАНЕ - СРЕДНО С ДО 3-4 ДНИ. 

БЕТА ГЛЮКАНИТЕ са напълно естествена съставка. Те притежават уникалната способност чрез активирането на важни имунни клетки - т.нар. макрофаги и клетки „естествени убийци“, да елиминират опасните бактерии и вируси, и по този начин да предпазят детето от грип и инфекции.

ШИПКАТА е една от най-широко използваните билки у нас, като нейното силно имуностимулиращо действие се дължи най-вече на богатото съдържание на витамин С.