Намираме се в ерата на информацията. Ако не сме продуктивни и ефективни, няма как да вървим напред. Понякога обаче е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Тази непрестанна промяна, която виждаме всеки ден, определено изморява. Предлагаме ви няколко лесни начина да поддържате на ниво ефективността и тонуса си. Намерете време за тях и моментално ще усетите разликата.

1. Направете си списък (продуктивността идва с отговорностите)

Най-ефикасният начин да подсилите продуктивността си е като си направите списък с нещата, които трябва и искате да свършите. Използвайте го като средство за постигане на целите, които сте си поставили. Не пишете много неща, защото има опасност да се демотивирате и да се откажете. Нека бъде постепенно. Задрасквайте и дописвайте.

Като започвате всеки свой ден прочитайки целите си, ще си изградите навик, който ще ви вдъхновява, защото ще искате да се случи нещо. Когато го погледнете вечер и сте отметнали поне половината задачи, обещаваме ви, че ще се почувствате горди от себе си. Това също е начин да презаредите батериите и да нямате търпение за още.
Ще си създадете система на организация, която няма да ви позволява да се разпилявате в различни дейности, където няма да сте ефективни.

2. Грижете се за себе си – емоционално, физически, ментално

Тялото ви се нуждае от витамини, почивка и хидратация. Мозъкът ви има нужда да изключи съвсем и да не мисли за нищо свързано с деня ви. Особено с работата ви.
Яжте достатъчно зеленчуци, пийте нужното количество вода, наспивайте се и се движете.
Както кафето ви е част от сутринта, можете да си изградите навик да пиете една голяма чаша топла вода. Закусете с плодове или нещо много леко. Ако не се наспивате и сте дехидратирани, най-вероятно използвате кофеина като средство, което да ви дава енергия. Обърнете системата - повече сън и вода, и няма да имате нужда от толкова кафе.
Намерете начин, по който да се раздвижвате, дори да е само два пъти седмично. Постепенно покачвайте натоварването. Доказано е, че това ни прави по-щастливи и по-здрави. Освен това ще си създадете рутина, която изисква постоянство и упоритост.

3. Повярвайте в себе си

Имате ли представа колко често се самосаботираме? Най-бързият начин да се почувствате нещастни е като спрете да вярвате в собствените си възможности. Когато сте си заложили да свършите задача, но постоянно си повтаряте, че не можете, това се отразява на работата ви. Отново ви препоръчваме да обърнете модела – повтаряйте си, е ще се справите страхотно! Че вие сте чудесни и владеете положението.
Отделяйте си време, в което да обръщате внимание на хубавите си черти – да знаете кои са и да ги използвате. Всеки заслужава „Браво“ – не се притеснявайте да си го кажете сами. Това ще ви държи стимулирани и вдъхновени във всичко, което правите.