Когато някой изневерява, ние веднага решаваме, че нещо не е наред във връзката му или просто този човек не е стока. Вероятно този човек не обича партньора си. Вероятно е ужасен човек, зажаднял за секс. Или пък бракът му е разрушен, просто още не го е осъзнал.

И да, много често това са причините, но истината е, че изневерята се случва и в щастливите двойки, колкото и да не ни се вярва, колкото и нелогично да звучи. Все пак, щом си в щастлива и здрава връзка, значи обичаш този човек. А как можеш да изневериш на някого, когото обичаш?

Добър въпрос, на който отговор ще дадат няколко експерти по връзките. Ето какви според тях са причините изневярата да се случва и в щастливите връзки:

1. Опитват се да открият нещо изгубено

Понякога изневеряващият не се опитва да се откъсне от връзката, но се опитва да открие нещо изгубено за себе си – може да е свободата си, може да е някаква страст, може да търси начин да разбере себе си по-добре. Обикновено такива изневери се случват, когато изневеряващият не може да говори открито с партньора си за тази липса и се опитва да я запълни извън връзката.

2. В природата ни е

Изневерите се случват във всяка култура, дори в онези, които жестоко наказват изневярата. Причината за това може да се крие в биологията ни. Жените се привързват по-силно и търсят дълготрайна връзка, но мъжете са по-склонни към изневеря, защото тяхната природа ги подтиква да имат повече жени и от там – повече деца и по-голям шанс да предадат своето ДНК на бъдещите поколения. Преди пък жените са изневерявали, за да се подсигурят – ако съпругът умре или я изостави, жената има втори мъж, който да я защити. Днес, разбира се, такива причини са логически неоснователни, но все пак изневярата е пуснала корени в ДНК-то ни.

3. Понякога просто се случва

Всеки понякога е изправен пред изкушения. Симпатичният касиер, който флиртува така безсрамно. Милият колега, който наистина се интересува от това, което казваш. Нормално е да се ласкаеш от такова внимание. Понякога обстоятелствата така се нареждат, че изкушението става по-силно от нас.

Разбира се, нито една от тези причини не е основателно извинение за изневярата. Тя е преди всичко избор. Но изневярата може да се случи на всеки, не си мисли, че никога няма да се случи на теб.

Начинът да избегнеш изневяра (или поне да избегнеш развитието на цяла афера) е комуникацията. Говорете за притесненията си, за фантазиите си и създайте атмосфера на доверие. Иначе тайните ще стават все повече, лъжите ще бъдат все по-дълбоки и постепенно ще подкопаете щастието си.

Всички се изправяме пред изкушения, но важното е как ще реагираме на тях.