Бременността е eдно пътешествие, изпълнено с очакване, страхове и надежди. Ето как да сте здрави и спокойни през тези 9 месеца, за да стигнете до щастливия финал, без да ви пресрещнат неприятни изненади по пътя.

Повече калций за здрави кости и зъби и на майката, и на бебето

Ролята на минералите е от изключително значение за здравето. Ние сме изградени от минерални соли и благодарение на тях се задвижват процесите в организма. В определени периоди, какъвто е бременността, обаче минералните резерви на тялото бързо се изчерпват. Сигурно сте чували, че „всяка бременност струва на майката един зъб”. Откъде идва тази поговорка? В действителност, за да е здрава костната система на плода и да се развива добре, необходимите минерали се извличат от майчиния организъм и това може да съсипе не само зъбите ви.

За съжаление, приемът на хранителни добавки с калций не винаги решава проблема с дефицита му, тъй като е възможно да не се усвои правилно. Вместо да попадне на местата, където има нужда от него, може да се появят например камъни в бъбреците.

За да имате достатъчно калций:

- Хапвайте повече алкални храни като плодове, зеленчуци, ядки и семена. Задължително е да сте активни и да се движите достатъчно през всички месеци на бременността.

- Не забравяйте също, че за всяко оплакване или проблем по време на бременността има съответстваща Шуслерова сол, с която може да си помогнете и да използвате без притеснение от нежелани странични реакции. За правилното усвояване и разпределение на калция в тялото ще ви помогне Шуслерова сол №2 калциев фосфат на Немския хомеопатичен съюз (DHU) - солта на костите и зъбите. Подпомага растежа и здравината им и има общоукрепващо действие върху тялото и нервите. Приемайте сол №2, по 3-5 табл. дневно.

- Ако имате по-чувствителни зъби или проблеми с кариеси, освен сол №2 калциев фосфат, са ви нужни още 3 минерални соли - №1№8 и №7. Приемът е по 3-5 табл. от всяка сол дневно, като можете да ги използвате в периода на цялата бременност.

Повече магнезий за спокойствието на бъдещата майка

Ниските му нива причиняват нервност, главоболие, крампи и спазми в мускулите, може да провокират безсъние, да повишат нивата на стрес. По време на бременността тялото има още по-голяма нужда от магнезий. Липсата му крие риск от аборт или преждевременно раждане. Неслучайно лекарите често го препоръчват като добавка на бъдещите майки, защото е нужен за регулиране и прекратяване на преждевременните контракции.

За да имате достатъчно магнезий:

- Не пропускайте да хапвате редовно бадеми, елда, бразилски орехи, лешници, просо, орехи, които са богати на магнезий.

- За съжаление, приемът на минерали от високо концентрирани препарати не винаги е ефективен, тъй като те не могат да се усвоят от стресираните, блокирали клетки на тялото. За да премине магнезият през клетъчната мембрана и да се възстанови минералният баланс, ще ви помогне Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. Mожете да вземате ежедневно по 3-5 таблетки от сол №7. Към края на бременността тя ще ви е също особено полезна, тъй като ще ви осигури спокоен сън и почивката, от която се нуждаете.

- Бременните често се оплакват от болезнени крампи в мускулите на краката, причинени от дефицит на ценния минерал. Освен приема на сол №7 под формата на таблетки, вече можете да прилагате солите и външно – под формата на мехлеми. При болезнени крампи, при схващане на прасеца или на врата, при болки от разтягане, включително болки в таза в напреднала бременност, ще ви помогне Шуслеров мехлем №7. Проблемното място се масажира нежно с мехлем №7 няколко пъти дневно.

Повече желязо – за здраве и имунитет на майката и бебето

Недостигът на желязо може да доведе до анемия, срив в имунитета, липса на енергия и за съжаление е често срещан проблем през бременността. Но тъй като добавките на желязо от висококонцентрирани препарати могат да доведат до констипация (или да я задълбочат още повече) и натоварват стомаха, е добре да потърсите и друг вариант за попълване на железния дефицит.

За да имате достатъчно желязо:

- Хапвайте повече чия, киноа, бобови храни, магданоз, цвекло, нетлъсто червено месо.

- Използвайте и помощта на Шуслеровите соли на DHU. С ежедневен прием на Шуслерова сол №3 железен фосфат, по 3-5 табл., ще регулирате нивата на желязо и ще се погрижите също така за добрата работа на имунната си система и за защитата си от вируси и инфекции. Нещо повече – така се грижите и за силната имунна система на бебето. За да може новороденото да е предпазено от тежки инфекции, е важно то да има необходимите запаси от желязо.

- За да се предпазите от желязодефицитна анемия, може да използвате следната комбинация соли: към сол №3 добавете и соли №2 калциум фосфорикум и №8 натриум хлоратум. Те оказват изключително положителен ефект върху обмяната на желязото и неговите запаси. Сол №2 се приема сутрин, по 5 табл., разтворени във вода; №3 – предиобед, 5 табл. във вода, а №8 – по 5 табл. във вода, следобед. Препоръчително е също така да използвате мехлем №2, който се втрива вечер с нежен масаж на гърба между плешките.

И една стъпка плюс - програма за красива бременност

Ето как можете да се се предпазите от появата на стрии, целулит и отпусната кожа:

- От самото начало на бременността, сутрин, приемайте по 5 табл. от сол №1 калциев флуорид, разтворени в чаша вода, като пиете течността на малки глътки. Нанасяйте и Шуслеров мехлем №1 в областта на корема, седалището и бедрата. Вечер - намажете същите места с мехлем №11 и изпийте 5 таблетки от сол №11, разтворени във вода. Тази комбинация соли носи огромна полза за организма. Подобрява състоянието на съединителната тъкан и еластичността на сухожилията и органите, особено матката, предпазва от поява на стрии поради разтягането на кожата.

След раждането не спирайте приема на Шуслерови соли. Когато продължавате да ги използвате и в периода на кърмене, чрез млякото давате на бебето всички тези важни минерали, за да създаде свои собствени запаси и да започне своя живот с по-добър старт и в добро здраве.