Сигурни сме, че е познато на всяка една мама: в мига, в който го оставиш, Бебчо започва да плаче и обратното – когато го вземеш в ръцете си и го гушнеш, той отново се усмихва. Докосването е естествен утешаващ инструмент, който повечето майки използват интуитивно още, когато се роди детето - oт галенето, през целувките, до прегръдките... Е, щом едно твое докосване му действа по този начин, представи си как би се почувствало мъничето ти след един масаж... В действителност, проучванията показват, че масажът като част от отглеждането на едно дете, може значително да намали плача и раздразнителността, да помогне за по-дълбокия и спокоен сън и да облекчи дори неприятните запек и колики. “Kогато масажирате бебчето си, вие всъщност стимулирате централната му нервна система”, обяснява д-р Тифани Фийлд, директор на Изследователския институт в Маями. "Това, oт своя страна, предизвиква верижна реакция: стимулирането прави така, че мозъкът да произвежда повече серотонин и по-малко кортизол. В резултат на това сърдечният ритъм на вашето мъниче и неговото дишане се забавят и то става по-спокойно”.

Масажът е форма на докосване, която преобладава от векове, особено в някои части на света. Така например, древните индийски, източноазиатски и африкански култури въвеждат практиката на ежедневния бебешки масаж почти веднага след раждането на местните деца, за да се насърчи наддаването на тегло, координацията, връзката с родителите и способността на малкото човече да се развива по-бързо. Освен това, масажът дава на най-малките чувството за сигурност и доверие, което е особено важно за новодошлия на бял свят. Днес в някои от неонаталните интензивни отделения на част от западните болници също се наблюдава изключително уважение към масажа. Все повече родители, при това не на деца, които не се развиват правилно или имат неврологични проблеми, търсят съдействието на квалифициран кинезитерапевт, който да ги обучи как най-правилно да се грижат за своите наследници.

Разбира се, масажът има и положителни предимства за майката и таткото, тъй като им помага да опознаят по-добре своя наследник и затвърждават доверието в родителската си роля. Mакар да е лесен и приятен процес, подходящ за всички мъничета и неизискващ повече от 10-15 свободни минути, се оказва, че някои от бебетата реагират различно в зависимост от нивото на умора и чувствителността при докосване. Затова от първостепенно значение е да всеки родител да се вслуша в това, което тялото на бебчето му казва, за да може това преживяване да бъде положително както за вас, така и за него. Важно е да изберете време, в което детето да е спокойно, тъй като, ако се опитате да го масажирате, докато е раздразнено, това допълнително ще го изнерви и накара да плаче. Преди да започнете, уверете се, че стаята е топла и няма никакви излишни звуци, които да подразнят Бебчо и свалете всички бижута, които биха могли да го одраскат.

Масажът и неговите лечебни сили

На първо място масажът увеличава циркулацията в тялото, което пък възбужда мускулите и води до освобождаване на метаболитните отпадъци извън тялото много по-бързо от обикновено. Други от най-осезаемите ползи, които масажът може да осигури на вашето бебче са:

- по-добро дишане;

- подобрена лимфа;

- подобрена стомашно-чревна функция;

- по-дълбок и спокоен сън;

- успокояване на нервната система, а оттам и развива чувството на самостоятелност, особено когато бебето е само в стаята;

- по-спокойно преминаване през периода с коликите;

- стимулиране на всички физиологични системи;

- намаляване нивата на кортизола (хормона на стреса) и нивата на кръвната глюкоза, в резултат на което се засилва имунната система и способността ѝ да се противопоставя на болестите;

- стимулиране на двигателното развитие;

- стимулиране на когнитивното развитие;

- изграждане на важни връзки, чието основно значение е развитието на информираността на малкото човече за неговото тяло.

Мaсажите и д-р Шуслер – новият педиатър на Бебчо

Освен че са изключително полезни за развитието и растежа на Бебчо, масажите, съчетани с приема на Шуслерови соли и употребата на Шуслерови мехлеми имат чудесно действие срещу редица от най-неприятните неща, които идват с всяко новородено – от проблемите с кърменето, през коликите, та чак до ваксините. Ето и как най-правилно можете да ги използвате за бързо и ефективно облекчение при различни оплаквания: 

  • При кожни проблеми на новороденото и кърмачето (токсичен еритем милиа, милиария, суха и лющеща се кожа)

Приема се комбинацията от соли №2 (солта на регенерационните прцеси) и №8 (солта на хидратираната кожа) 2 пъти по 1 табл. от всяка сол дневно, разтворени в чаена лъжичка преварена вода. Прави се лек масаж на засегнатите участъци с мехлем №1 (осигурява еластичност на съединителната тъкан) и №11 (структурният минерален елемент на съединителната тъкан), като се редуват през ден, най-добре след къпане.

  • Зачервявания и обрив от пелени (подсичане)

Нанася се мехлем №3 2-3 пъти дневно върху засегнатите участъци.

  • При проблеми с кърменето

Всяка мама знае, че кърмата е най-добрата и питателна храна за нейното малко съкровище от самото раждане. За щастие, тук на помощ отново идват добре познатите ни Шуслерови соли.

- За стимулиране на лактацията - Макар спокойствието на майката да е ключов момент за образуването на кърма, често се оказва, че изниква проблемът с недостатъчното и количество и невъзможността ѝ да осигури необходимото количество. Утвърдената комбинация за стимулиране на лактацията се състои в приема на четири соли: №2 (отговаря за деленето на клетките в организма и възстановяването на тъканите), №4 (засилва функцията на млечните жлези), №7 (стимулира функцията на жлезите с вътрешна секреция, като освен това премахва подсъзнателното напрежение, нервността и безсънието) и сол №8 (известна още като солта, отговорна за водно-солевия баланс в организма на майката). Приемът на солите е по 5 табл. дневно от всяка сол, разтворени в 500 мл вода, като се пие се на малки глътки в продължение на целия ден.

Помощ при хиперлактация и при желание за прекратяване на лактацията - в този случай майките е добре да започнат приема на сол №10, която стимулира екскреторните функции в организма, като се приемат 3х2 табл. дневно до пълно спиране на кърматa.

- Помощ при мастит - знаете ли, че една на всеки 20 кърмещи майки получава мастит в първите дни след раждането. Най-честата причина е, че млечните жлези, по които се оттича кърмата се възпаляват от попаднала бактерия или се запушват заради застой на млякото. В този случай се препоръчва приема на сол №3, която има противовъзпалителен и противотемпературен ефект и сол №8, отговаряща за възстановяването на водно-солевия баланс на кърмата. Приемат се по 5 табл. три пъти дневно.

- Напукани и разранени зърна - още един проблем, с която се е сблъсквала почти всяка майка. Когато кожата на зърната има признаци на възпаление или е напукана и зачервена, това създава дискомфорт при кърменето на бебето. Ето защо е добре да се приемат 3х5 табл. дневно от соли №1 (омекотява напрегнатата разранена тъкан), №3 (солта на острото възпаление и болката) и №8 ( солта за хидратирана кожа). Препоръчително е също засегнатите места да се намазват с мехлем №3 2-3 пъти дневно.

  • Колики при новороденото

Ако Бебчо е измъчван от болки и колики, е добре да се приложи терапия със сол №7 и мехлем №7, чиято основна задача е да облекчат спастичните болки. Солта се приема 3 пъти по 1 табл., разтворена в лъжичка преварена вода или кърма. Лечебният нежен масаж с крема се прилага посредством лек натиск и затопляне в областта на коремчето по посока на часовниковата стрелка (или спираловидно).

  • Ваксини – възможни нежелани реакции

Ваксинирането на Бебчо още в първите часове след неговата поява на бял свят, а и в следващите месеци и години, е от съществено значение за неговото бъдещо здраве, но едновременно с това се оказва, че буди и доста страхове у неговите родители. Една от основните причини за притесненията е реакцията на организма веднага след поставянето ѝ. В случай, че такава се появи е добре:

- три дни преди ваксината да се приемат по 3 табл. от соли №2 и 3, разтворени в преварена вода, като полученият разтвор се приема до края на деня.

- в деня на ваксината се приемат отново по 3 табл. от соли №2 и 3, но към тях се добавя и сол №4, като дозировката е същата.

- три дни след ваксината се приемат соли №2 и 4, отново по 3 табл. от всяка сол, разтворени в преварена вода, като полученият разтвор се приема до края на деня.

- в случай, че родителите забележат локална реакция (зачервяване или обрив), е препоръчително да се нанесе мехлем №3 от 2 до 3 пъти дневно върху засегнатите места до пълното отшумяване на симптомите.

Няколко бонус съвета:

- масажът ще подейства най-добре на вашето бебче, когато е спокойно;

- бебето може да не реагира добре на масажа, ако е уморено или раздразнено;

- най-добре да изчакате с масажа поне няколко дни, ако сте правили имунизация. Температурата му може леко да се повиши, което да доведе до допълнително неудобство от масажа;

- бъдете внимателни, когато масажирате зоната на стомахчето, тъй като това може да предизвика неприятно чувство на неразположение и болка. При масажиране се прилага само лек натиск;

- винаги уважавайте мнението на бебето си - ако плаче или е раздразнително по време на масажа, спрете и опитайте отново по-късно. Ако отново не се получи, опитайте на следващия ден. Не забравяйте да му говорите, дори и да е съвсем малко и да не разбира какво точно му казвате. Така ще засилите връзката си родител-дете!

- загрейте ръцете си преди да започнете, махнете бижутата и най-добре поддържайте ноктите си къси, за да не го нараните. Ако мъничето не кротува и е над 4 месеца, може да му дадете любимата играчка, която да задържи вниманието му другаде, докато вие го масажирате;

- най-важният – отпуснете се и въпреки притесненията се насладете на всеки миг от този прекрасен и ценен момент с Бебчо.