Не всички хора са еднакво приятни, общуването с тях е полезно и са възможни нормални взаимоотношения. Въпреки това много дами се надяват да станат жената заради която той ще се промени. Дори многократният тъжен опит не ги учи и, действайки по един и същ сценарий, те получават един и същ резултат.

Как да не попаднем в капана и навреме да разпознаем неподходящия за здрава връзка мъж, кои черти трябва да ни тревожат и с какви хора да не встъпваме във връзка, ни разкриват експрет психолозите.

Здравословен съюз

Отношенията в една двойка винаги се определят от два параметъра - власт и отговорност. В здравия съюз всеки от партньорите има 50% отговорност и 50% власт. Това означава, че усилията и мненията и на двамата са еднакво важни. Ако някой поема повече отговорност за себе си, то най-често той поема и повече власт. А това вече е дисбаланс: ключовите решения и правото на глас ще бъдат прерогатив на един човек.

С други думи, здравият съюз е взаимодействие, при което усилията и на двете страни трябва да са равностойни. След това има синергия, при която партньорите се допълват и подсилват взаимно. От гледна точка на семейните психолози семейството не е задължение, не се е случило по вина на някой и не е социална догма, а доброволна форма на съществуване на двама души, в която всеки се чувства добре и всеки може да се развива.

Дали този човек ще ви позволи да се развивате и да се чувствате сигурни, дали е честно готов да бъде в тези отношения наравно с вас, или ще се опита да стовари цялата тежест на отговорността върху раменете ви са неща, които може да разберете още на първата среща. Само трябва да се вгледате в поведението на мъжа много внимателно.

Какво трябва да ви притеснява?

Импулсивност: резки и импулсивни реакции към най-обикновени действия и събития. Ако видите, че даден човек е раздразнителен, как можете да сте сигурни, че неговата невъздържаност няма да ви засегне скоро?

Егоцентризъм: той ще даде ясно да се разбере, че е център на света около себе си. Всички теми на разговор в крайна сметка ще се свеждат до неговите интереси, тъй като всяко общуване на егоцентрика е опит да разбере как събеседникът задоволява неговите потребности. Вашите не са интересни за него. По този начин инфантилният човек се различава от зрелия: зрелият човек общува с хората, осъзнавайки, че всеки има свое мнение и потребности.

Категоричен в преценките си: или той е прав, или той е прав. Това е категорията хора, с които рискът от конфликти е висок. Ако не сте съгласни с неговата гледна точка, ще бъдете виновни за всички смъртни грехове.

Липса на инициатива: няма ясни желания, стремежи и, разбира се, постижения. Безформеността на характера трябва да обърква, както и откровената импулсивност и невъздържаност.

Нарцисизъм: това не е просто самовнушение в поведението, това е характеристика на човек, фокусиран само върху себе си и своите нужди - просто трябва да се радвате и да ръкопляскате, когато видите такава грандиозна фигура до себе си.

Докачливост: Това може да се дължи на факта, че той има проблеми със самооценката и емоционалната зрялост, а вие ще трябва да се грижите за неговата инфантилност - готови ли сте?

Алчност: Това е характеристика, която по правило се възприема зле за успеха на едно здраво семейство.

Всички тези качества заслужават внимание и размисъл: възможно ли е равностойно партньорство с такъв човек? Съществува вероятност да ви бъде делегирана отговорност и да ви бъде отнета властта. Но точно както кулинарните съставки, тези предупредителни знаци могат да се комбинират в различни варианти и пропорции в различни ястия, така че нека навлезем в детайлите.

Могат да бъдат идентифицирани няколко типа хора, които не са подходящи за здравословни взаимоотношения: инфантилни личности (зависими и контразависими) и хора с психопатично поведение. Казано по-просто, инфантилни личности и психопати.

Инфантили

Децата са склонни да изграждат взаимоотношения на зависимост. Техният стил на отношения със света е съвсем прост и разбираем: да нямат собствена същност, стремежи и отговорност - да се хранят за сметка на някого.
Инфантилизмът всъщност се превръща в паразитизъм. Ако мъж на 30-40 години без подходящи за възрастта му социални постижения дойде при вас за среща: работа - професионалната му жизнеспособност е под въпрос; жилище - свил е гнездо под крилото на майка си и не смята да променя нищо; стабилен кръг на общуване и интереси - трябва да се признае за труден вариант за съюз.

Инфантилната липса на инициатива ще трябва или да бъде ритана, или да бъде влачена през цялото време, тъй като самият той не иска нищо. И ще се привърже към вас като заклещена риба, а вие ще трябва да се превърнете в животоподдържащ апарат за него - да го хвалите и да му угаждате през цялото време, да решавате проблемите му, с една дума, да работите като негова майка.

Инфантилите са склонни да изграждат взаимоотношения с противоположна зависимост. Това са такива омагьосани принцове, които просто искате да разкарате: да разтопите сърцата им, да счупите оковите на самотата и да се превърнете в този, пред когото са чакали да се отворят.

Контразависимите не искат да се отварят - те се страхуват от близки отношения и изграждат личните си контакти по такъв начин, че всеки момент да си съберат нещата и да си тръгнат. Като правило, много успешни в социален план, максимално реализирани в професията, материалната сфера и талантливи в продажбата на уникалните си умения, тези хора никога не допускат никого до себе си. Ако зависимите се нуждаят от друг човек, както се нуждаят от въздух, то контразависимите толкова се страхуват да не се пристрастят, че избират самотата.

Да живееш с такъв човек е като да чукаш на затворена врата. Той няма да ти позволи да я отвориш. И колкото и да ви се иска да разгадаете този загадъчен романтичен тип, замислете се - искате ли постоянно да го завладявате, да го обезоръжавате и опитомявате? Зрелият здрав човек е готов да бъде както сам, така и във връзка. Това се определя от неговия избор, а не от страховете му.

Психопати

Това е може би най-ужасният тип за една връзка. Психопатичната личност има три основни критерия: стабилност, тоталност и социална неприспособеност.

Той никога няма да се промени, ще бъде последователно импулсивен, категоричен, твърд и непреклонен, ще живее според принципа "или според моите правила, или всички са виновни". Цялата тази съвкупност от свойства ще се проявява тотално, т.е. във всички сфери на живота: у дома, на работа, с приятелите. Няма да се окаже, че всичко е добро в професията, но лошо вкъщи, или обратното - навсякъде ще е лошо. И, разбира се, той ще бъде социално неприспособим: неспособен да изгради стабилни и трайни взаимоотношения, той винаги ще обвинява другите за всичко.

Типичното му поведение е на тиранин и насилник, емоционален вампир и паразит, нарцисист, който се отнася с всички на ниско ниво и изисква безусловно преклонение и пълна власт. Именно такъв човек няма да ви позволи да общувате с приятелка, защото тя е твърде лоша от негова гледна точка. И той постоянно ще декларира тази своя гледна точка, казвайки, как да го правим и как да не го правим. В същото време той няма да поеме никаква отговорност във връзката - защо? Той има кого да обвинява.

Можете да разпознаете психопата още на първата среща. Веднага щом свикне с вашата компания, той веднага ще прояви твърдо излагане на позицията си, категорични преценки за това кой и как трябва да се държи - ще знаете абсолютно точно какво не бива да си позволява една достойна жена и какви лоши хора му пречат да реализира всичките си таланти.

Към тези, които няма да го харесат, например сервитьорите, той ще се държи пренебрежително, надменно и арогантно. Това означава, че той ще се опита да се издигне над по-слабите. Подобно поведение ще затвърди съмненията му в себе си и нуждата от тези, за сметка на които ще постигне усещане за собствена значимост.

Не се опитвайте да се променяте

Огромната женска грешка се състои в това, че веднага след като види отрицателните качества, жената използва силата на своите чувства, ум и талант, за да ги отстрани, коригира и адаптира. Но от гледна точка на ефективността това е почти същото като да направиш краставица от тиква. Невъзможно е да се преработи човек и дори не би трябвало да има такава задача.

Трябва да разберем, че получаваме човека като цяло - с целия набор от негови свойства и характеристики. И не можете да избирате кои недостатъци да премахнете и кои не. Ако нещо не ви харесва, предизвиква страх и безпокойство - това трябва да е сигнал, че трябва да потърсите друг човек, а не да се надявате да промените този.