Покрай децата в живота ти навлизат много нови хора (най-вече други майки) и някои от тези познанства се превръщат в приятелства и това е чудесно, защото всяка майка има нужда помощта на другите майки. Тези нови приятелки са готови да те подкрепят в трудните моменти, да ти дадат съвет или да ти предложат помощта си. Някои от тези приятелства продължават цял живот, а други, за съжаление, не са чак толкова чудесни.

Някои майки са просто ужасни приятелки и определено не ги искаш в приятелския си кръг. Ето три вида такива майки, от които трябва да стоиш надалеч:

Съдницата

Тази „приятелка“ винаги има готов (негативен) коментар за всичко, което правиш. Нейните критики варират от уж закачливи подмятания до директни обиди. Нейната дъщеря може да е на една годинка, но вече формира напълно завършени и смислени изречения, но ти не се притеснявай, нищо му няма на твоето дете, просто е малко бавно... Ще се оправи! А ако не се оправи – тичай при нея за съвет. Тя не позволява на децата да ядат в колата, винаги ги облича в подходящи дрехи за разходка (дъжд и студ не могат да я изненадат), някак успява да свърши всичките си задачи за деня, а да не започваме с това колко прекрасна съпруга е. Истината е, че много често такива „перфектни“ на пръв поглед майки изобщо не са толкова перфектни, а компенсират за комплексите си с подобни лъжи. И въпреки това – нямаш нужда от тази „перфектна“ съдница в живота си, за която всички останали са по-нисши създания.

Взимащата

Тя винаги е навита децата ви да си играят (ама в твоя дом, където ти ще чистиш след това), за женска вечер навън (но първа се е обадила на детегледачката, която ти си препоръчала), записала е детето си на същите уроци като твоето ("нали ще ги вземеш след часа, защото аз съм малко заета тогава...") и усещаш, че тази майка постоянно те преследва и ти стоварва детето си в най-различни ситуации. Наричаме я взимащата, защото най-важното за нея е да вземе възможно най-много от теб – време, пари, нерви и прочие. Следващия път, когато ти се обади и предложи да остави детето си, за да си играе с твоето, докато тя е на масаж, просто кажи „не“.

Несериозната

Да, животът е забързан, децата отнемат цялото ни време, случват се непредвидени неща. Да, разбираме, има много причини да отложиш дадена среща, но когато това се случва през цялото време? Нямаш нужда от приятелка, която постоянно се отмята от думата си в последния момент или намира извинение да не дойде на срещата ви. Такова поведение беше горе-долу приемливо в гимназията, но когато станеш майка, имаш по-малко време за глупости, така че не си хаби времето и нервите за такива несериозни приятелки.

Вие кои типове майки бихте добавили?