"Ние сме това, което постоянно правим.
                                                            А съвършенството - не е действие, а навик."
                                                                                                                 Аристотел

Измислете си някаква задача – например да ставате рано, да прочитате по 50 страници от книга дневно, да научавате по 10 чужди думи на ден - и я следвайте строго, в продължение на един месец. Какво означава това? Отговор ще намерите в лекцията на Мат Кътс. Той не е психолог, не е писател, нито философ, а програмист в Гугъл и както изглежда - голям мотиватор. Струва си да прочетете следващите редове.

"Преди няколко години почувствах, че съм затънал в рутината и реших да последвам примера на големия американски философ Морган Спърлок и да се опитам да направя нещо ново за един месец. Идеята е проста. Оказва се, че 30 дни са съвсем достатъчно време, за да изградите нов навик или да се отървете от стария (като гледане на новините по телевизията например).

По време на експеримента научих някои важни неща за себе си.

Обикновено за мен месеците минават един след друг и ги забравям. Но тези 30 дни ги запомних много добре! Моята "задача" беше да правя по една снимка всеки ден в продължение на един месец. Така че, аз си спомням точно къде съм бил и какво съм правил всеки ден. Освен това, когато започнах да организирам пътувания, по-дълги от 30 дни и да ги усложнявам, се увеличи и моето самочувствие. Превърнах се от компютърен маниак, който по цял ден си протърква панталоните на стола, в човек, който отива с удоволствие на работа с велосипед. Миналата година дори отидох до Килиманджаро - най-високата планина в Африка. Преди да започна 30-дневното изпитание, никога не бях усещал такава жажда за приключения.

Разбрах още, че ако има нещо, което наистина много силно искате, можете да го направите в 30-дневен срок.

Винаги сте искали да напишете роман?

Всеки ноември хиляди хора се опитват да напишат роман - до 50 000 думи, в 30-дневен срок. Оказва се, че всичко, което е необходимо, е да се пишат по 1667 думи на ден, в продължение на един месец. И аз го направих! Тайната е да не си лягате, докато не изпълните нормата за деня. Така може да не си доспивате, но ще успеете да напишете романа. Дали моят роман ще влезе сред великите произведения на американската литература? Не. Написах го само за един месец и е ужасен. Но ако някога ми се случи да срещна Джон Ходжман по време на парти, няма да се представя като компютърен гуру. Ако искам, бих могъл да кажа, "Аз съм писател."

Любопитна подробност: Сега съм сигурен, че малките промени, които мога да направя в бъдеще, с голяма вероятност ще се превърнат в част от живота ми. Разбира се, няма нищо лошо в големите и безумни изпитания, но те рядко могат да доведат до трайна промяна.

А сега искам да ви попитам: Какво чакате?

Гарантирам ви, че следващите 30 дни ще минат, независимо дали искате или не. Така че, защо не се замислите и не направите нещо, което винаги сте искали и което може да пробвате през следващите 30 дни? "