Когато сутрин се събудите с потиснато настроение и се чувствате паднали духом, поради неприятните неща, които предстоят, вземете твърдото решение, че каквото и да стане, това ще бъде един „забележителен ден" за вас. Тогава вместо вероятния провал и загуба на деня, вие най-малкото ще постигнете значително повече, отколкото бихте постигнали, ако допуснете депресивното настроение да ви завладее.

Ето какво казва Франк Хадок в книгата си „Силата на волята”:

 

„Преди всичко гневът, раздразнението, ревността, депресията, киселото настроение, мрачните мисли и притесненията трябва да бъдат изгонени от ума завинаги чрез непоколебимата и решителна воля. Всички тези лоши мисли са демони за тялото — те не само смущават ума, но също така нараняват и тялото, като предизвикват отделянето на отрови в организма и по този начин влияят отрицателно върху клетките. Тези емоции затрудняват дори и кръвообращението. Отровите, които те произвеждат, са крайно смъртоносни. Те мачкат и късат клетките на нервната тъкан. В резултат на тяхното влияние човешката психика достига ниво, което е пагубно за волята. Те прогонват надеждата, потискат възвишените стремежи и намаляват умствените способности.

 

Лошите мисли трябва да бъдат прогонени от живота, като вземете решение, че винаги трябва да ги преследвате като врагове. Подобни негативни емоции трябва да бъдат задушени и заличени и да бъдат напълно изключени от живота ви.

 

Който успее да постигне тези огромни резултати ще открие увеличение на волевите си възможности, които ще му помогнат да устои на всички естествени житейски предизвикателства."

Ако сте мрачни, унили или обезверени; ако имате навика да се безпокоите или тормозите за различни неща или някакъв друг недостатък възпрепятства развитието ви, никога няма да се освободите от този недостатък, докато мислите постоянно за това. Няма нищо по-сигурно от това, че като подхранвате тези чувства, вие влошавате положението си. Ако обаче човекът, който страда, се опита да промени посоката на мисълта си, като извика от спомените си нещо приятно, ако види някакво красиво произведение на изкуството или природата, ако прочете някаква полезна и възвисяваща книга, „тъгата" му скоро ще изчезне.

Силата на противоположната по сила положителна емоция е на практика перфектна, ако новата емоция е по-силна от старата.

Въобръжението притежава огромна сила да променя неприятните мисли или преживявания.

Когато се окажете жертва на лошото си настроение, просто си кажете: „Това настроение не е истинско, то няма нищо общо с моя по-висш и по-добър „аз", защото този, който е там – горе, никога не е имал намерение да помрачава съзнанието ми с подобни тъмни картини".

Припомняйте си настоятелно най-възхитителните преживявания, най-щастливите дни в живота си. Фокусирайте ума върху нещата, на които сте се радвали; прогонвайте от ума си мислите за провал, като мислите за нещата, които сте постигнали. Когато сте заплашени от меланхолично настроение, упорито мислете за хубави неща. Извикайте на помощ надеждата и визуализирайте своето светло и успешно бъдеще.

Докато не станем господари на своето настроение, ние никога няма да вършим своята работа по най-добрия начин, на който сме способни.

Никой човек, който зависи от милостта на своето настроение, не е свободен.

Свободен е само този, който може да направлява сам живота си, независимо от умствените си врагове. Ако човек трябва всяка сутрин да се консултира със своето настроение, за да види дали ще може д свърши работата си или дори само някоя незначителна задача през деня; ако трябва да погледне умствения си барометър, когато се събуди, за да види дали смелостта му се покачва или пада, той е роб; той не може да успее или да бъде щастлив.

 

Автор: Орисън Сует Марден,

из книгата "Човекът - господар на мислите и чувствата си"