Колкото и да четем, колкото и да знаем, винаги ще има неща, които ни изненадват, защото познанието на света е необятно.

Днес сме ви подбрали 30 факта от различни области на познанието и от различни култури, които определено ще ви изненадат. Колко от тях вече знаехте?

  1. Ако искате да различите истинския диамант от фалшивия, духнете върху него – фалшивият диамант ще се запоти и замъгли като стъкло, а истинският диамант ще остане кристално ясен.
  2. Хлебарките могат да живеят няколко седмици без глава, а накрая умират от глад.
  3. Средният пръст на Галилео Галилей се съхранява в Музея на науката във Флоренция. Наскоро музеят даже беше преименуван на Музей „Галилео Галилей“.
  4. Най-продаваната играчка в света е кубчето на Рубик. От нея са продадени 350 млн. екземпляра. А знаете ли кой е най-продаваният модел кола? „Тойота Корола“!
  5. Картината „Мона Лиза“ е прекарала няколко години в спалнята на Наполеон Бонапарт.
  6. Човекът има много повече сетива от тези, които обикновено сме учили в училище. Едно от тях е проприоцепцията – усещането за позицията на тялото, благодарение на него знаете къде са частите на тялото ви и не е нужно постоянно да поглеждате към краката и ръцете ви, за да свършите нещо.
  7. Само 5% от населението на Бразилия живее в района Рио Гранде ду Сул, но 70% от бразилските модели са родени там. Някога този регион е колонизиран от италианците и германците.
  8. Бананите имат извита форма, защото растат в посока на слънчевите лъчи.
  9. Знаете ли откъде идва думата „мейдей“ – международният сигнал за бедствие, когато се използва радиостанция? Измислена е през 1923 г. и произлиза от френския израз m'aider (помогнете ми).
  10. Покемоните Хитмонлий и Хитмончан са кръстени на Брус Лий и Джаки Чан.
  11. Испанската дума „esposas“ означава както „белезници“, така и „съпруги“. Каква мила асоциация...
  12. Синята птичка на „Туитър“ си има име – Лари. Създателите на социалната мрежа са я кръстили на баскетболиста Лари Бърд.
  13. В горите на Непал живеят гигантски пчели. Те достигат почти 3 см дължина и произвеждат специален мед, който причинява халюцинации.
  14. Когато качвате или сваляте килограми, мастните клетки не изчезват – просто променят размерите си.
  15. Някои японски светофари светят в синьо, вместо в зелено, защото някога думата „ао“ е означавала и двата цвята.
  16. 99% от микробите в нашето тяло не са достатъчно изследвани от науката и за тях не се знае почти нищо.
  17. Последните думи на Албърт Айнщайн завинаги ще си останат мистерия, защото великият учен ги е казал на немски на медицинска сестра, която не е говорела езика.
  18. Забеляза ли сте, че порязването на хартия е по-болезнено от обикновено порязване? Това е така, защото в хартията има микроскопичните влакънца, които остават в раната и постоянно стимулират рецепторите за болка в кожата по краищата на раната. Освен това малката рана не кърви много и кръвта не „измива” външните частици от раната и в нея попадат нови дразнители. Всичко това предизвиква у човека по-продължително усещане за болка.
  19. Кралица Елизабет II и Влад Цепеш, владетелят, на когото е базиран образа на граф Дракула, имат роднинска връзка.
  20. Когато си взимате гореща вана горите толкова калории, колкото при 30-минутна разходка.
  21. Човешкият нос може да „запомни“ 50 хил. миризми.
  22. Когато ексхумират тялото на Салвадор Дали през 2017 г., откриват, че мустакът му си е същият като в деня, в който е починал.
  23. Ще трябва да кликнете 5-10 млн. пъти, за да изгорите една калория.
  24. През 1939 г. американският композитор и пианист Ърл Уайлд изнася първия концерт, излъчен пряко по телевизията. 58 години по-късно става и първият пианист, който излъчва свое изпълнение на живо в интернет.
  25. Ако си направите ледени кубчета с чешмяна вода, те ще станат бели. Ако използвате вряла вода, ще станат прозрачни.
  26. Фамилиите Ван, Лий и Жан са най-популярните в света. 21% от населението на Китай има една от тези фамилии.
  27. Много животни избягват електрическите далекопроводи, защото се страхуват от ултравиолетовите светкавици, които излъчват, но ние хората не можем да ги видим. Впрочем от всички бозайници по света само хората и шимпанзетата не ги виждаме.
  28. Докато зареждате телефона си, всъщност използвате изключително малко електричество. Толкова малко, че годишният ви разход за тази дейност не надхвърля 1 лев.
  29. Чарлз Дарвин е първият човек, на когото му хрумва идеята да сложи колелца на стола в офиса си, за да може да се движи по-бързо.
  30. Чували ли сте за кръвната група Hh? При нея не се образуват антигени от познатите кръвни групи 0, А, В и АВ. В кръвта на хората от група Hh по начало липсва антигенът H, който е важен за образуването на по-сложните антигените AB0. Липсата на антигена Н е известен като „Бомбайски фенотип” и е открит в 1 на 10 000 души в Индия и 1 на милион души в Европа. Фенотипът е описан за пръв път в Бомбай, Индия, където през 1952 г. е открит човек с интересен тип кръв, която реагира с другите кръвни групи по начин, невиждан дотогава. Серумът от тази личност съдържал антитела, които взаимодействали с всички червени кръвни клетки с нормалните кръвни групи 0, А, В и АВ, но в червените кръвни клетки на този пациент липсвали всички антигени от AB0 кръвни групи плюс допълнителен антиген, който не бил известен дотогава. Хората, при които липсва антигена Н, нямат здравословни проблеми, но при кръвопреливане те могат да получат кръв само от донори, които имат същия фенотип. Кръвопреливане с нормална кръвна група 0, която по принцип може да се прелива на всички, може да доведе до разрушаване на червените кръвни клетки.