Преди година легендарният Стивън Хокинг заяви, че човечеството може да оцелее само още 1000 години. Дали бъдещето ни ще бъде толкова мрачно, или все пак има надежда? Днес ви предлагаме 9 от най-популярните предсказания за следващото хилядолетие.

1. Хората ще живеят по хиляда години

Милиардерите вече инвестират милиони в проучвания за забавяне на стареенето и неговото окончателно спиране. След хиляда години учените може да са изобретили хапчета, които да спират стареенето на всеки орган от нашето тяло. И в момента съществуват способи, чрез които да влияем на гените и чрез които хората стават неподатливи на определени болести.

2. Хората ще се преселят на друга планета

След хиляда години е възможно планетата ни да стане необитаема и единственото ни спасение да са космическите колонии. Вече има проекти за заселване на хора на Марс. Илон Мъск се надява да изстреля първия си космически кораб до 2022 г., а до 2024 г. се планира да е изпратил 4 кораба до Марс.

3. Ще изглеждаме по-различно

Според хипотезата на д-р Куан в далечното бъдеще (след около 100 000 години) хората ще имат по-голямо чело, по-големи ноздри, по-големи очи и по-тъмна кожа. В днешно време учените вече работят по проекти, изучаващи възможностите за промяна на генома, ако тези проекти се осъществят, родителите ще могат да избират как да изглеждат децата им. Нещо като играта „Симс“.

4. Ще има невероятни суперкомпютри

Още през 2014 г. се направи симулация на мозъчната активност с помощта на суперкомпютри, но след хиляда години компютрите ще достигнат и ще надскочат скоростта на човешкия мозък, така на бъдещите компютри ще им отнема съвсем малко време да решат задачи, които отнемат десетилетия на днешните нормални компютри.

Квантовите компютри ще помогнат на човечеството да създава по-ефективни лекарства, да поставя по-правилни диагнози и да напредне в изследването на Космоса. Очаква се квантовите компютри да бъдат използвани и при автомобилите, които се управляват сами. В същото време квантовите компютри могат да представляват сериозна заплаха за поверителността и личната информация. Но засега квантовите компютри са само хипотетично устройство.

5. Хората ще станат киборги

Машините вече помагат на хората да подобрят зрението и слуха си. В момента учените и инженерите разработват бионични очи, които би трябвало да заменят човешката ретина и да помогнат на слепите хора да виждат. Някои учени се опасяват, че след 1000 години хората ще се слеят с технологиите, за да могат да се съревновават с изкуствения интелект.

Ако съберем човешкия ум и суперкомпютъра в едно, ще се получи супермозък, който ще може да решава сложни уравнения и да търси в бази от данни само с мисълта си.

6. Масово изчезване на животински и растителни видове

Последното масово измиране на животински видове е изличило динозаврите от лицето на Земята. Скорошно проучване разкрива, че през XX век скоростта на изчезване на животински видове е била 100 пъти по-висока от нормалното, когато няма човешка намеса. Според специалистите само значителното намаляване на човешката популация ще забави този процес.

7. Ще говорим един език... или не съвсем

Според лингвистите след 100 години 90% от езиците ще изчезнат заради миграцията, а тези, които се запазят, ще бъдат опростени. Според тях обаче няма да се появи един напълно глобален език.

8. Сградите ще се строят сами

В бъдеще хората вероятно ще могат да създават виртуални светове около себе си, използвайки концепцията за „мъгла на полезност“. Полезната мъгла е създадена като идея от д-р Хол и представлява полиморфен материал, съставен от трилиони взаимосвързани микроскопични „роботи", които могат да създадат всякаква форма.

9. Нанотехнологиите ще решат проблема със замърсяването

След 1000 години нанотехнологиите ще могат да почистват околната среда – ще пречистват водата и въздуха, ще улавят енергия от Слънцето. Ще се създадат нови материали, които ще са екологично чисти и много по-ефективни при съхраняване на енергия, което ще реши проблема с липсата на електрическа енергия в някои части на света.