Погрешно е да си мислим, че знаем много за света около нас. Всъщност той е пълен с мистерии и факти, които звучат просто невероятно.

1. Млякото на хипопотамите е розово.

2. Ако се съхранява правилно, медът никога не се разваля.

3. Медузата от вида Turritopsis Nutricula е единственият организъм на Земята, който е безсмъртен и може да регенерира всяка част от тялото си.

4. Сърцето на синия кит е толкова голямо, че възрастен човек може да премине през артериите му.

5. В същото време гърлото на кита е много тясно, така че през него не може да премине човек. Има един-единствен вид кит, който има масивно гърло, пригодено за по-големи плячки. Това е кашалотът, но той живее в много дълбоки води и е слабо вероятно някога да срещне човек, който да глътне.

6. На света има толкова много мравки, че тяхното общо тегло е равно на общото тегло на всички хора. И всъщност за всеки човек на Земята има по 1,6 млн. мравки.

7. Октоподите имат три сърца.

8. Първоначално фън шуй е било изкуството да избереш най-подходящото място за гроба ти.

9. На Сатурн и Юпитер вали дъжд от диаманти.

10. Така щеше да изглежда небето над нас, ако Юпитер беше на същото разстояние като Луната.

11. В човешкото тяло има десет пъти повече бактерии, отколкото клетки.

12. Вероятността в чашата ви с вода да има молекула, която някога е преминала през динозавър, е... 100 процента!

13. Кой е Франкенщайн? Не, не е чудовището. Франкенщайн е името на неговия създател, докато чудовището няма име.

14. Рибата от вида „Морски вълк“ има 27 хил. вкусови рецептора по езика си. Това е четири пъти повече от нас, хората.

15. Така изглежда пясъкът под микроскоп. Невероятно красив е, нали?

16. Всъщност аквариумът, с който асоциираме златните рибки, изобщо не е подходящ за тях. Те имат нужда от по-голямо пространство, за да живеят щастливо. Можем да си представим колко клаустрофобично се чувстват в кръглата купа.

17. Четенето на слаба светлина или използването на компютъра в тъмното всъщност не оказват траен негативен ефект върху зрението.

18. Оксфордският речник е по-стар от империята на ацтеките.

19. В Кипър Дядо Коледа се нарича Василий. По името на Василий Кесарийски – християнски светец, църковен писател и богослов.

20. Досега никой не е успял да опитоми африкански слон. Индийските слонове отдавна се използват за транспорт, но африканските им събратя очевидно не се поддават на дресировка.

21. Вляво виждате как изглежда горяща свещ на Земята, а в дясно е снимка на горяща свещ при нулева гравитация в космическата станция „Мир“.

22. Липсата на сън прави хората по-подозрителни и затова им се струва, че всички са против тях.

23. Защо се набръчкат ръцете ни след продължително къпане? Причината е, че тялото ни разбира, че има повишени нива на влажност в околната среда, следователно около нас може да е хлъзгаво. Затова кожата на ръцете ни се променя и ни позволява по-лесно да се хващаме за хлъзгави и гладки повърхности.

24. Малката падинка между носа и горната устна е остатък от времето, в което сте били в майчината утроба. Всъщност двете части на лицето се развиват отделно една от друга и се срещат по средата, при което се образува тази падинка. Когато двете части не се свържат правилно, между носа и устните се образува дупка.

25. Телата на повечето животни са пригодени за висока скорост, а не за издръжливост, докато тялото на човека е пригодено за обратното – ние сме изключително издръжливи, макар и не толкова бързи. Това се дължи на миналото ни на ловци, които с часове и дори дни са преследвали плячката. Затова краката ни са дълги, ходилата са малки и леки, ставите на краката ни са по-масивни, за да издържат на напрежението, а мускулите на дупето са по-големи и силни.

26. Сърцето на жените бие по-бързо, но сърцето на мъжете е по-голямо.