Учените постоянно научават нови и нови неща за сложното човешко тяло и днес решихме да ви представим 16 невероятни факта, които често се пренебрегват, а всъщност са наистина изумителни.

1. Капацитетът на нашия мозък се равнява на 1 петабайт (или 1000 терабайта)

Учени от Университета на Тексас са открили, че един синапс (връзката между невроните) съдържа информация равна на 4,7 бита. След това учените са изчислили, че всичките синапси в мозъка съдържат информация от 1 петабайт – 10 пъти повече, отколкото се е предполагало преди.

2. Има по-голям вероятност да получи инфаркт в понеделник

Шведски учени са установили, че рискът от инфаркт е по-висок в понеделник, както и по време на коледните и новогодишните празници. Най-нисък е рискът в събота и в средата на лятото.

3. Човешките кости са няколко пъти по-здрави от бетона

Нашите кости са направени от много сложен материал, който е едновременно твърд и еластичен. Те са изградени от калциев хидроксиапатит (около 60%) и колаген. Според скалата за твърдост бетонът издържа на 21 мегапаскала (единица за механично напрежение), докато нашите кости издържат на 170.

4. Трябва да изразходвате 7700 калории, за да изгорите 10 кг

Тези 7700 калории се равняват на 10 часа непрекъснато тичане, 16 часа плуване или 24 часа танцуване.

5. Площта на човешките бели дробове се равнява на четири игрища за тенис

Многобройните разклонения на белите дробове завършват с алвеоли, които са общо 600 млн. в двете половини. Разгънатата им площ е 80 квадратни метра, а дихателните пътища са дълги общо 2400 км. Те обаче са нагънати и затова се побират без проблем в гръдния кош.

6. Хълцането може да трае с години

Мъжете страдат по-често от този проблем. Американецът Чарлс Озбърн е включен в „Рекордите на Гинес“ заради хълцането му, което продължило 68 години (1922-1990). Един ден хълцането му просто спряло, без видима причина. Въпреки че хълцането изнервя повечето от нас, Чарлс не позволил на този дребен проблем да го спре и водел напълно пълноценен живот. Той умира на 96 години.

7. Хората имат повече от 5 сетива

Човешките сетива отдавна са добре познати – вкус, обоняние, слух, осезание, зрение. Но всъщност учените добавят още няколко – от 9 до 20. Такива например са усещането за време, усещането за топлина, усещането за баланс и знанието къде се намират частите от тялото ни. Заради последното сетиво винаги можем да пипнем носа си с ръка, независимо дали е тъмно и нищо не виждаме.

8. Роговицата на окото е единствената част от тялото ни, в която няма кръвоносни съдове

Именно заради тяхната липса роговицата е прозрачна. Това е нещо хубаво, защото те щяха да пречат на зрението ни.  Поради някои заболявания все пак могат да се образуват кръвоносни съдове в нея.

9. Повечето деца се раждат със сини очи

Повечето бебета се раждат със сини очи, но цветът често се променя с времето. За това е отговорен меланитът – пигментът, на който дължим не само цвета на очите си, но и на косата и кожата. По-високото съдържание на пигмента в ириса определя по-тъмния цвят на очите и обратното –  хората със светли очи имат малко съдържание на меланин. При новородените бебета меланинът не е в достатъчни количества, за да оцвети очите, кожата и косата. Затова те имат в повечето случаи светла коса, сини очи и почти бяла кожа. Продукцията на меланин в тялото се дължи на излагането на ултравиолетова светлина и други фактори. През първата година от развитието на бебетата пигментът увеличава своите количества, което води до изменения в цвета на очите – от по-светли те стават по-тъмни.

10. Ембрионът може да излекува майка си

Учените са забелязали, че състоянието на 50% от жените, които страдат от кардиомиопатия, се подобрява по време на бременност, без да се е прибягвало да някакъв вид лечение. Обяснението е, че стволовите клетки на бебето могат да възстановяват повредените тъкани на майката.

11. Жените мигат два пъти по-често от мъжете

Причината се крие в хормоните – жените имат по-високи нива на естрогена, който стимулира продукцията на естествените лубриканти на тялото, които овлажняват всички лигавици, включително и очите.

12. Очите ни се затварят при кихане, за да се предпазим от бактериите

Много хора са чували, че ако кихнат с отворени очи, очите им ще изскочат. Това не е истина. Въпреки че е много трудно да кихнете с отворени очи, това не е невъзможно. А ако го направите – очите ви ще си останат на мястото. Всъщност затварянето на очите при кихане има своето предзначение – така се предпазваме от бактериите, които се освобождават във въздуха.

13. Сутрин сме с 1 см по-високи

Това се дължи на излишната течност, която се натрупва между гръбначните ни дискове. През деня тялото се бори със стреса и напрежението при стоене, така че прешлените се компресират и течността изтича. През нощта тя се възстановява.

14. Можем да „чуем“ молекулите

Ако искате да се уверите в този факт, затворете очи и накарай някого да налее малко студена вода в чаша и малко гореща вода в друга чаша. Със сигурност сте чули разликата между звуците, нали? И в двата случая се използва най-обикновена вода, но разликата идва от бързината на молекулите.

15. Никое упражнение не може да ви гарантира плочки на корема

В много случаи хората правят упражнения за корем, надявайки се, че ще направят плочки. Истината е, че всички ние имаме плочки, но тяхната видимост зависи от процента на мазнините. Процентите са различни при двата пола. Добре дефинираните плочки се виждат при 3-6% мазнини при мъжете и 8-12% мазнини при жените.

16. Може да имате повече от една зеница на едното око

Този изключително рядък проблем се нарича „поликория“. Но дори да бяхте родени с две зеници, само една от тях щеше да върши работа.