Днес сме ви подбрали колекция от „факти“, в които повечето от нас вярват, защото просто така сме научени. Оказва се обаче, че тези факти не са нищо повече от обществени лъжи и недоразумения, в които е време да спрем да вярваме.

1. Бананите растат на палмови дървета

Ако ви помолят да нарисувате бананово дърво, сигурно ще нарисувате една палма на тропически остров, нали? Всъщност растението, на което растат бананите, е вид тревисто растение. Точно така... бананите растат върху трева! Разликата между дърветата и тревистите растения е, че стъблото на вторите не се вдървенява. Въпреки това, височината на споменатата бананова трева може да достигне височина от 15 метра! И между другото – бананите се смятат за вид горски плодове.

2. Забраненият плод е ябълка

В Битие се споменава, че забраненият плод растял на дърво, но не се казва какъв точно е бил плодът, нито пък какво е било дървото. Ябълката започнала да се свързва с грехопадението едва през XII век, когато художниците масово рисували библейски сюжети. А защо е избрана точно ябълката? Вероятно заради грешен превод на думата – на латински „малум“ означава както „ябълка“, така и „зло“. Така някои преводачи грешно превели „лошите плодове“ като ябълки.

3. Вълците вият срещу пълната луна

Още един ярък образ, който се е забил в съзнанието ни. Истината е, че няма директна връзка между пълнолунието и виенето на вълците. За тези животни виенето е начин да комуникират помежду си и за да стигне воят им по-далеч, те вдигат муцуните си нагоре. Вълците вият и в пълна тъмнина. Причината да се смята, че вълците вият при пълнолуние е, че при такава лунна вечер, когато Луната се вижда, обикновено няма вятър и воят им се чува по-добре.

4. Пещерните хора са живеели в пещери

Според съвременните учени примитивните хора са водили номадски начин на живот и са използвали пещерите само като временни убежища. Освен това най-старите жилища са намерени не в пещери, а в равнинни местности, като жилищата в Олдувай, Танзания, които според учените са на 1,7 млн. години.

5. Кетчупът е доматен сос

Рецептата за доматен кетчуп се появява за първи път в една американска готварска книга от началото на XIX век. 200 години по-рано сосът се е правил от аншоа, рибена саламура, вино, подправки, чесън, боб, орехи и гъби. Наричал се е кетчуп или катчъп и е бил внесен в Англия от Азия. Смята се, че е измислен в Китай през III век пр.Хр.

6. Стрелките на компаса сочат към Северния полюс

Ако трябва да бъдем напълно точни, това не е съвсем така. Стрелките на компаса сочат към Северния магнитен полюс на Земята, който, за разлика от географския Северен полюс, постоянно се мени. Освен това промените не са никак малки – магнитният полюс се измества с 55-60 км на година. Тези промени настъпват заради измененията в ядрото на Земята.

7. Луната има тъмна страна

Всички знаем, че Луната е винаги обърната към Земята с една и съща страна. От там тръгва и митът, че Луната има тъмна страна. Това, което все забравяме, е, че Луната също се върти около Слънцето, също като нашата планета, което означава, че и другата ѝ страна се осветява от Слънцето.

8. Сезоните се сменят, защото разстоянието между Земята и Слънцето се променя

Причината за смяната на сезоните се крие в оста на Земята. Тя не е напълно изправена, както си мислим, а е наклонена. Когато оста е наклонена към Слънцето, Северното полукълбо получава повече светлина, отколкото Южното, и там е лято, а в Южното полукълбо е зима. Ако оста на Земята беше напълно перпендикулярна, на Земята нямаше да има сезони.

9. Чарлз Дарвин е открил, че хората са произлезли от маймуните

Всъщност Дарвин никога не е твърдял такова нещо. В своя труд „Произходът на видовете“ той казва, че маймуните, човекоподобните маймуни и хората би трябвало да имат общ прародител, защото сходствата между тези видове са много. Затова и днес се търси този общ прародител – липсващото звено между хората и маймуните.

10. Алкохолът стопля тялото

Не само че алкохолът не повишава температурата на тялото, той дори я понижава. Причината да си мислите, че ви е по-топло, когато сте пили, е свойството на алкохола да разширява кръвоносните съдове. По този начин топлата кръв се приближава до повърхността на кожата ви и за кратко ви се струва, че ви е по-топло.

11. Императорите в Древен Рим са осъждали гладиаторите на смърт с обърнат надолу палец

Всички сме гледали по филмите как императорите осъждат някой гладиатор на смърт с този жест, но истината е, че няма сигурни доказателства за това. Латинският термин „поличе версо“, с който е бил наричан жеста на императорите, би могъл да се преведе като „обърнат палец“, но се спори накъде точно трябва да е обърнат палецът – нагоре или надолу. Популярният жест е изобразен за първи път от художника Жан-Леон Жером през 1872 г. в картината му „Поличе версо“ и по този начин се ражда този популярен мит.

12. Космическото пространство е вакуум

Думата идва от латински – vacuum (pl. vacua) и означава празно пространство. Колкото и да е „празно“ едно пространство обаче, абсолютен вакуум няма, затова се говори за различни степени на вакуум. Затова, въпреки ниската плътност на Космоса, той не е абсолютен вакуум. В него има много малки частици, например водород, както и предполагаемата тъмна материя, за която учените още нямат категорични доказателства.

13. Нашата планета има четири океана

Нека преброим океаните заедно – Тихият океан, Атлантическият, Индийският и Северният ледовит океан, нали? Поне така ни учеха в училище. Оказва се обаче, че вече има пети океан, наречен Южен океан. Още през 1928 г. Световната хидрографска асоциация нарича моретата около Антарктида Южен океан, но по-късно те са понижени и океанската титла им е отнета. През 2000 г. Асоциацията отново гласува съдбата на тези води и обявява 14-те морета около Южния полюс за океан.

14. Индианците винаги са яздели коне

Конете са били широко разпространени по Земното кълбо, но в Северна Америка те изчезват около седмото хилядолетие преди Христа. Има спорове какви са причините – дали е появата на хората по тези земи, или изчезването е свързано с климатични промени. Каквото и да се е случило, коне в Северна Америка дълго време не е имало, те се завръщат на континента едва през XVI век, заедно с първите европейски колонизатори.

Първите индианци, които са използвали коне, са тези от племето пуебло. По-късно те разпространяват умението си и сред другите племена. Освен това индианците са използвали конете предимно заради месото и кожата им, а не толкова за придвижване.

15. 25-ия кадър влияе на човешкото подсъзнание

През 1957 г. Джеймс Викари си направил експеримент: за една трета от милисекундата той тайно показвал на хората думи, които трябвало да ги стимулират да ядат повече пуканки и да пият една определена напитка. Според думите му веднага след прожекцията продажбите и на двете се увеличили значително. Американската психологическа асоциация отхвърлила твърденията му и през 1962 г. Викари признал, че е подправил резултатите от експеримента. Въпреки това и до днес хората вярват в този факт, защото ни звучи толкова любопитно.

16. Мозъкът си почива, докато спим

Много от нас вярват, че трябва да спим, за да може мозъкът ни да си почине. Всъщност мозъците ни не си почиват, докато спим, те просто променят своята активност. Чрез експерименти с мишки е доказано, че по време на сън мозъкът започва да се самопочиства и да изхвърля токсини.

17. Мобилните телефони работят с помощта на сателити

Всъщност не. Ето как работят мобилните телефони: след като наберете номера, вашият телефон открива сигнал от най-близката базова станция. Базовата станция е приемо-предвател, свързващ вашия клетъчен телефонен апарат с клетъчната мрежа. И всяко ваше обаждане е като сбор от клетки, които се предават чрез антени. Все пак има и специални сателитни телефони, които наистина работят с помощта на сателитите.

18. Пирамидите са построени от роби

Дълго време се смяташе, че пирамидите в Египет са построени от робите на фараона, но международни проучвания показват, че за строежа на големите монументи са използвани наемни работници. Дори е доказано, че тези работници са имали временни професионални съюзи.

19. Безтегловността е липса на гравитация

Като чуем астронавт и повечето от нас си представят човек в бял костюм, който се рее в Международната космическа станция, сякаш гравитацията изобщо не му действа.

Е, всъщност гравитацията му действа, а силата на земно притегляне е само с 10% по-ниска на борда на МКС спрямо повърхността на Земята. А това е пренебрежимо малко. Тогава защо астронавтите не падат? Те всъщност падат през цялото време, с тях „пада“ и МКС, но тъй като тя обикаля с висока скорост около Земята, успява да се задържи в небето. И тъй като самата станция „пада“ със същата скорост, с която падат и астронавтите, вторите нямат опора и физическото усещане е за липса на тегло. 

20. Дясната страна на мозъка е отговорна за нашата креативност

Всеобщата заблуда е, че хората, които имат по-развито дясно полукълбо, са по-креативни, а тези, които имат по-развито ляво полукълбо, са по-аналитични и имат добре развити логически способности. Скорошни проучвания обаче напълно разбиха този мит. При изследванията учените са анализирали 1011 мозъка на участници между 7 и 29 години. Те не са открили подобна закономерност.