Много пъти сме ви говорили за любимите ни анимации на „Дисни“, но останалите също заслужават малко внимание и много любов!

„Анастасия“ (1997)

1. На английски Анастасия се озвучава от Мег Райън, която дълго време се колебаела дали да приеме ролята, тъй като историята, върху която е базирана анимацията, е изключително мрачна и кървава. За да я убедят, продуцентите поръчали да се направи кратка анимация с Анастасия и реплики от „Безсъници в Сиатъл“. Райън видяла анимация и след това приела ролята.

2. Лейси Шабърт (Гретчън Уинърс от „Гадни момичета“) изпълнява песните на малката Анастасия.

„Балто“ (1995)

3. Анимацията е базирана на истински събития и на истинско куче. През 1925 г. няколко впряга с кучета трябвало да доставят животоспасяващ серум срещу дифтерия в Ноум, Аляска. В детското филмче Балто е кръстоска между вълк и куче, той е отритнат от хората и останалите кучета, но накрая се превръща в истински герой, защото доставя важното лекарство. В реалността Балто е бил чистокръвно хъски и всъщност спасителната операция е извършена от 20 впряга, които по щафетен начин са доставили серума. Балто обира славата, защото е водач на последния впряг, който изминава 88 км. Въпреки че подвигът му е впечатляващ, големият герой е Того, който води своя впряг в изключително тежки метеорологични условия в продължение на 320 км. Того обаче дори не е споменат в анимацията.

4. Аниматорът Максимилиан Грейниц се е вдъхновил от Одри Хепбърн за дизайна на кучето Джена.

„Принцът на Египет“ (1998)

5. Създателите на анимацията са се консултирали с християнски, мюсюлмански и еврейски теолози, за да придадат на историята максимална автентичност.

6. Въпреки това анимацията е забранена на Малдивите и в Малайзия. Официалното изявление на правителството е, че филмът не е подходящ за излъчване поради религиозни и морални причини.

„Принцеса Мононоке“ (1997)

7. Ако сте гледали тази анимация, сигурно знаете, че тя не е подходяща за малки деца, тъй като някои моменти са доста... травмиращи! На същото мнение били и американските разпространители, затова обявили намерението си да изрежат някои сцени от анимацията. Когато разбират за това, създателите от студио „Гибли“ изпращат на американците една катана (японски меч) с надписа „Никакво рязане“.

8. За превода на английски първоначално е поканен Куентин Тарантино, но той препоръчал английския писател на фентъзи и фантастика Нийл Геймън.

„Дребосъчетата: Филмът“ (1998)

9. Рептар – зеленият тиранозавър, се озвучава от рапъра Бъста Раймс.

10. Това е първият анимационен филм от различна компания от тази на „Дисни“, който е успял да направи над 100 млн. долара в американския боксофис.

„Порко Росо“ (1992)

В анимацията италианският пилот Порко Росо („червеното прасе“ на италиански, а на български предаден като Марко Пагот) е ветеран от Първата световна война и е превърнат... в прасе!

11. Тази странна история не е трябвало да се превръща в пълнометражен филм, всъщност първоначално е под формата на кратко филмче, което можело да се гледа само на борда на японските авиолинии. Явно отзивите са били много добри, защото Хаяо Миядзаки развива проекта в пълнометражна анимация.

12. Синът на Хаяо Миядзаки – Горо, обикновено се изобразява като прасе в костюм на своите автопортрети. Миядзаки се вдъхновява от неговите рисунки за дизайна на Порко.

„Господарят на страниците“ (1992)

13. Ако сте гледали това филмче и пазите топли спомени, то не сте на едно и също мнение с критиците. Те направо съсипват филма.

14. Маколи Кълкин получава номинация за „Златна малинка“ за изпълнението си във филма – той озвучава главния герой.

„Железният гигант“ (1999)

15. „Железният гигант“ е базиран на книгата от 1968 г. „Железният човек“ на Тед Хюз. Той я е написал за децата си с идеята да обясни самоубийството на майка им.

16. Филмът първоначално бил замислен като рок опера с песни на The Who.

17. Вин Дизел, който озвучава Гиганта, изрича 53 думи за целия филм! Очевидно му отива да озвучава мълчаливи създания... като Грут от „Пазителите на галактиката“.

„Саут Парк: Филмът“ (1999)

18. Първоначално филмът бил забранен за лица под 17 г.

19. Филмът си е извоювал и рекорд на Гинес – за най-много псувни в анимационен филм. Лентата съдържа 399 псувни, 128 обидни жеста и 221 прояви на насилие.

„Мравката Z”(1998)

20. За да прецакат „Дисни“, „Дриймуъркс“ пускат по кината своя филм „Мравката Z“ един месец преди филмчето на „Дисни“ – „Животът на буболечките“. Само че „Животът на буболечките“ така или иначе печели войната, защото успява да събере двойно повече приходи – цели 363 млн. долара.

21. Сара Джесика Паркър трябвало да озвучава принцеса Бала, но в крайна сметка е заменена от Шарън Стоун.

„Покемон: Първият филм“ (1998)

22. Малко преди премиерата на филма, телевизионният канал KTLA 5 в Лос Анджелис обявява промоционална игра – наградата е билети за премиерата на филма, а условието е да се обадите на посочения телефон... След обявяването на играта телефоните прегряват – отчетени са над 70 хил. обаждания в минута, което блокирало цялата телефонна мрежа в областта. От „Уорнър Брос“ трябвало да се намесят и да прекратят временно играта и да спрат телефонната линия.

23. В саундтрака на филма са включени песни на NSYNC, Бритни Спиърс, Кристина Агилера, Арън Картър, Vitamin C и M2M.

„Принцесата лебед“ (1994)

24. Филмът е истински провал в боксофиса и успява да спечели само 9 млн., което е два пъти по-малко от разходите по създаването му. Една от причините е, че по същото време, през зимата, „Дисни“ пуска по кината „Цар лъв“ за втори път през тази година. Децата и родителите отново отиват да видят „Цар лъв“, докато „Принцесата лебед“ бързо е забравена. Някои журналисти наричат този ход „умел саботаж“.

„Перфектно синьо“ (1997)

25. Режисьорът Дарън Аронофски откупува правата за „Перфектно синьо“ само защото искал да пресъздаде емблематичната сцена във ваната и в своя филм „Реквием за една мечта“.

26. Мадона използва някои сцени от филма за турнето си Drowned през 2001 г.

„Фърнгъли: Последната екваториална гора“ (1992)

27. Всички герои в испанския дублаж се изпълняват от един актьор – Анхел Гаро, което му печели рекорд на Гинес.

28. Това е първата роля на Робин Уилямс в анимационен филм. Според режисьора Бил Кройър от „Дисни“ многократно се опитвали да саботират проекта, защото искали да отмъкнат Робин Уилямс.

„Дух в броня“ (1995)

29. Анимацията „Дух в броня“ вдъхновява братята Уашовски (които вече са сестри) да създадат „Матрицата“. Когато изложили идеята си пред продуцента, те му пуснали анимационния филм и му казали „Искаме да го направим наистина“.

30. Режисьорът Мамору Оши искал екшън сцените да бъдат възможно най-реалистични, затова той и целият екип на продукцията отишли да стрелят с различни видове огнестрелни оръжия, за да разучат как работят.