Знаехте ли, че Сара Мишел Гелър е трябвало да играе в „Баровки“ или че Леонардо ди Каприо е бил по-ентусиазиран да играе в „Ромео и Жулиета“, отколкото в „Титаник“? Ние нямахме представа, но такива са фактите:   

1. Заглавието на филма „10 неща, които мразя в теб“ е вдъхновено от лично преживяване на една от сценаристките – докато вървяла подготовката за филма, тя открила списък с неща, които мразела в гаджето си от гимназията.

2. В една от сцените от филма Джулия Стайлс трябва да прочете едно стихотворение. Актрисата толкова се разчувствала, че заплакала с истински сълзи.

3. С Хийт Леджър е първата ѝ целувка на екрана.

4. Сара Мишел Гелър и Рийз Уидърспун били сред възможните кандидатки за ролята на Шер в „Баровки“.

5. Алиша Силвърстоун обаче получава ролята, защото режисьорката я видяла в клип на „Аеросмит“ и искала точно нея.

6. Във филма може да видите 163 различни вида каре.

7. В една от сцените героинята на Британи Мърфи казва на Шер „Ти си просто една девственица, която не може да шофира“. По-късно Британи Мърфи признава, че по това време тя е била девственица, която не може да шофира.

8. Работното заглавие на „Американски пай“ било „Неозаглавена секс тийн комедия, която може да се направи за под 10 млн. долара и която повечето хора биха намразили, но смятам, че на вас ще ви хареса“. Звучи много кратко и ударно!

9. В една от сцените от „Американски пай“ Джейсън Бигс се опитва да свали Шанън Елизабет и този злощастен опит се излъчва директно онлайн. В тази сцена можете да видите групата Blink-182, които гледат излъчването на фона на своята песен Mutt.

10. За да придадат достоверност на „Вещи в занаята“, от екипа поканили истинска „вещица“ – Пат Девин, която била техният консултант по уика.

11. Файруза Балк, която играеше Нанси, всъщност е купила окултния магазин, който посещава, докато си разучава филма и тематиката. Той е нейна собственост до 2001 г.

12. На снимачната площадка се случват няколко странни неща, включително непрогнозирани проливни дъждове и внезапни появи на ята от гарги, а след една от магьосническите сцени голяма вълна отнася част от филмовото оборудване.

13. Робин Тъни, която изигра Сара, всъщност носи перука, защото наскоро си е обръснала главата заради ролята си в „Емпайър Рекърдс“.

14. Първият филм на Джеймс Франко е „Целуни ме“ с Дрю Баримор.

15. В реалността Дрю Баримор е две години по-малка от момчето, което си пада във филма – Джеръми Джордан.

16. Сцената, в която Анет удря шамар на Себастиан в „Секси игри“, не била по сценарий. Рийз Уидърспун и Райън Фили импровизирали извън снимачната площадка, когато Рийз решава да удари шамар на Райън. Режисьорът много харесал този детайл и решил да включи шамара и във филма.

17. Режисьорът Роджър Къмбъл е наел порно актриса за една от сцените, в която Себастиан лудува с две голи мажоретки.

18. „Срамните косми“, използвани в сцената с пицата във филма „Тя е върхът“, всъщност са нарязана царевична шума.

19. Фреди Принц Джуниър е тренирал с професионален състезател по хек, за да направи сам една от най-запомнящите се сцени от филма:

20. „Писък“ е отчасти вдъхновен от истински убийства на студенти във Флорида през 1990 г.

21. Роджър Джаксън е актьорът, който озвучава Призрачното лице. Любопитното е, че на него му било забранено да се среща с останалите актьори, защото режисьорът не искал те да свързват гласа с определено лице.

22. Роуз Макгоуън си боядисва косата руса, за да контрастира на тъмната коса на Нийв Кембъл.

23. Маската на Призрачното лице е вдъхновена от картината на Едвард Мунк „Писъкът“.

24. Сцената в „Знам какво направи миналото лято“, в която Дженифър Лав Хюит крещи на улицата, е измислена от почитател на проекта.

25. Първоначално филмът „Луд по теб“ се казвал „До теб“, но заглавието било сменено, когато добавили към саундтрака песента на Бритни Спиърс "(You Drive Me) Crazy" („Подлудяваш ме“).

26. За да промотират филма, Мелиса Джоан Харт и Ейдриън Грение участват във видеоклипа на песента.

27. Сценарият на „Сега и преди“ с Кристина Ричи и Деми Мур е написан от И. Марлийн Кинг, която е сценаристката и на „Малки сладки лъжкини“. Тя пише оригиналния сценарий, когато е едва на 10 години!

28. Първоначално Роберта (Кристина Ричи) трябвало да бъде лесбийка, но от студиото не одобрили тази идея.

29. За сцената със сметаната в „Отборът“ е използвана пяна за бръснене, вместо сметана, защото сметаната се разтичала много по-бързо.

30. Мерилин Менсън се появява във филма „Опасна игра“ само защото главната актриса – Роуз Макгоуън, му била гадже по това време и го помолила да участва.

31. Една вечер Матю Макконъхи купонясвал в един бар със свои приятели, докато не ги изгонили, защото били прекалено шумни. За радост на Матю, в същия бар се намирал и Дон Филипс, който отговарял за кастинга на филма „Заслепени и объркани“. Той очевидно е видял потенциал в Матю и го поканил да участва в лентата.

32. Филмът „Съперници“ вдъхновява Райън Мърфи за хитовия му сериал „Клуб Веселие“.

33. Леонардо ди Каприо толкова много искал да участва в „Ромео и Жулиета“, че отишъл заедно със сценариста Баз Лурман до Австралия, за да убедят студиото да продуцира филма.

34. Всеки надпис, всеки билборд, всяко парче хартия във филма съдържа препратка към творчеството на Шекспир.

35. Докато снимали филма в Мексико, дамата, която отговаряла за прическите на актьорите, била отвлечена и похитителите поискали откуп от 300 долара.