Депресията е сериозно състояние, което има много форми и разновидности. Ето кои са 4-те неща, които никога не трябва да казвате на депресиран приятел.

1. Просто го преодолей

Това вероятно е едно от най-лошите неща, които може да кажете на депресиран човек. Така сякаш им казвате, че болката им няма смисъл да бъде изпитвана и че нямат право на тези емоции. Също така намеква, че е лесно да бъде направено и просто трябва да го направят, сякаш не е кой знае какво.

Вместо да им казвате това, подходете с разбиране. Ако са разстроени, им кажете, че разбирате защо е така. Говорете с тях. Не избързвайте.

2. Не е толкова зле

Всеки си има проблеми. Вашият проблем може да не е сериозен за някой друг, но за вас е. Когато кажете на някого, че проблемът му не е чак толкова голям, умаловажавате чувствата му. Да, хората имаме най-различни проблеми, някои гладуват, други жадуват, но това не значи, че човекът с депресия трябва да бъде пренебрегван.

Опитайте се да покажете съчувствие, вместо да им казвате как да се чувстват.

3. Бъди щастлив

Да кажеш на депресиран човек да бъде щастлив, е като да кажеш на гладен човек да не бъде гладен. Това не е проблем, който може да бъде премахнат, само с едно простичко решение. Процесът изисква време.

Вместо да им казвате да са щастливи, им бъдете за пример. Заредете ги с позитивна енергия.

4. Винаги си така

Те вече знаят как се чувстват. Може не винаги да ви споделят емоциите си и всъщност да са доста по-зле, отколкото вие си мислите.

Отново подходете с разбиране и изявете инициатива да помогнете. Истинският приятел подкрепя винаги и безусловно.