Има някои неща, които децата ви показват без да говорят. Ще са ви нужни няколко седмици, за да можете да се нагодите и да се разбирате, но когато това стане ще ви е значително по-лесно.

Ще се изненадате колко ясни знаци могат да дават толкова малки същества.

Разпознавайки ги, ще изградите спокойствие в детето си, защото щом отвърщате на тях – значи то може да ви се довери. Това ще помогне на бебето ви да развие „емоционален контрол“, както го наричат психолозите. Просто казано – възможността да се научим да контролираме емоциите си. Когато утешавате детето си, то ще се научи, че има начин да се успокои когато е разсторено. В по-късен етап от живота си ще го прави само. Ако отхвърляте сигналите, че е разстроено, това може да е пагубно за по-нататъшното му развитие, защото все още не знае как да се справи само с емоциите си.

1. Глад

Бебетата дават много сигнали, че вече са гладни преди да стигнат до неистов плач. Обикновено започват да си смучат ръцете или да издават звуци, които наподобяват засмукване. Игнорирате ли ги, ще последва сериозен рев. Плачът е вече позакъснял сигнал за нуждите им, но ако изградите рутина, в която се храните по едно и също време няма да имате проблем с тази част от ежедневието. Изпаднете ли в ситуация, в която детето ви плаче дълго време преди да бъде нахранено, то ще се умори. Това означава, че ще може да хапне малко, защото няма да има сила. Това пък води до кратък сън, защото бързо ще огладнее отново. Наблюдавайте и бързо ще научите как ви предупреждава, че е време за похапване без да има драми и напрежение.

2. Игра

Бебета могат да бъдат ангажирани за кратко време и ви обръщат малко внимание. Колкото повече расте, толкова повече игра ще търси, а сигналите ще станат много по-ясни и отчетливи. Когато му се доиграе очите му ще станат големи, а устата ще изглежда, така сякаш казва „Ооо“. Ще търси контакт като гледа лицето ви. Движенията ще бъдат спокойни и най-вероятно ще иска да ви хване за пръста. Ако отвърнете бебето ви ще реагира с усмивка и ще започне да издава звуци.

3. Почивка

Усетят ли, че са претоварени по някакъв начин, бебетата започват да въртят главичката си встрани, да ритат, кашлят или да извиват гръбчето си. Най-вероятно ще сбръчка челото си или ще започне да хълца. Ако не разпонаете сигналите, които ви дава вашият малчуган и продължите с играта, най-вероятно ще се стигне до плач отново.

4. Сън

Никой от нас не обича да будува, ако му се спи. По никакъв повод! Ако видите, че детенцето ви иска сън, побързайте да го сложите в леглото. Знаците, които ще ви подскажат, че е време за спане са, че Бебчо е станал много тих, загубил е интерес към хората около себе си или играчките си. Ще започне да стиска ръцете си в юмруци и ще се раздразни. Пропуснете ли знаците обаче, има опасност детето ви да заспи по-трудно, защото ще започне да усеща напрежение.

Въпреки, че това са универсани знаци, които ще ви помогнат да разбирате по-добре вашето бебе, не забравяйте, че всяко дете е индивидуално и има свои начини да ви покаже какво иска. То само ще избере своите сигнали, а вие просто трябва да започнете да прекарвате повече време в наблюдение.