Хапването на бадеми може буквално да спаси живота ви. В проучване Американската сърдечна асоциация установява, че ниската консумация на ядки увеличава шансовете за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Сред ядките бадемите са фаворити не само заради вкуса им, но и заради ползите от тях.

Днес бихме искали да ви представим 4 промени в тялото, когато ядете бадеми ежедневно, всички от които са подкрепени от науката.

Намаляват акнето

Според едно проучване, пациентите с тежко акне имат около 9% по-малко витамин Е в кръвообращението си. Хапването на бадеми за подобряване на състоянието на кожата е отдавна традиционен лек в Близкия Изток, който се оказа подкрепен от науката. Бадемите са пълни с витамин Е и антиоксиданти, които биха могли да ви помогнат да излекувате акнето и да подмладите кожата си, ако можете да издържите на високите нива на омега-6 мазнини.

Помагат за лечение на диабет

Друго проучване показва, че пациентите, страдащи от диабет тип 2, вероятно ще наблюдават подобряване на физическото си състояние, ако ядат бадеми ежедневно. Те не само помагат за отпушването на артериите чрез намаляване на „лошия холестерол“, но и допринасят за намаляване на нивата на кръвната захар благодарение на минералите си.

Помагат да се възстановите от раждане

В Индия има дългогодишна традиция да се консумират бадеми като естествено средство за регулиране на чревния поток и натрупването на енергия. Бадемите са основна съставка в аюрведичните диети и често се препоръчват на жени след раждане, за да им помогнат да се възстановят бързо и да избегнат стриите.

Могат да направят бебето ви по-умно

Както вече беше споменахме, бадемите могат да подобрят мозъчната дейност. Яденето на 74 грама бадеми седмично може да направи бебето ви по-умно, показва проучване, проведено от испански учени, което наблюдава 2 208 бременни жени. След това децата са били наблюдавани, когато са били на 1, 5 и 8 години. Малчуганите, чиито майки са яли бадеми по време на бременността си, са получили по-висок резултат на своите IQ тестове.

Бонус: сурови, накиснати или печени бадеми?

Според аюрведичната медицина и суровите, и печените бадеми съдържат едни и същи хранителни вещества и по този начин имат еднакви ползи. От друга страна, накисването на бадеми за една нощ и обелването им може да помогне за намаляване на нивата на танин. Ако се приема в големи количества, танинът може да попречи на усвояването на хранителни вещества, но последните проучвания не откриват доказателства, които да подкрепят това.

Ако консумирате бадеми редовно, вероятно сте запознати с тези ползи. Забелязали ли сте някакви други телесни промени, когато хапвате бадеми? Как консумирате тези ядки?