Каквито и изследвания за нивото на щастие да се провеждат в различни държави, Дания, Норвегия и Швеция периодично заемат първите места. Разбира се, в тези страни качеството на живот е достатъчно високо, но истината не е само в това. Скандинавците имат няколко общи правила, благодарение на които не престават да се радват на живота. Ние решихме да научим повече за тях и изглежда, че наистина си струва.

1. Скромност и уважение към другите 

В северните страни, съществува така нареченият закон на Янте - негласен набор от правила, които не признава правото на индивидуализъм:

• Не мисли, че си специален.
• Не мисли, че си различен.
• Не мисли, че си по-умен от другите.
• Не се присмивай на никого.
• Не си въобразявай, че си по-добър от другите.
• Не мисли, че знаеш повече от другите.
• Не мисли, че си по-важен от другите.
• Не мисли, че някой ти е длъжен с нещо.
• Не мисли, че можеш да поучаваш някого.
• Не мисли, че можеш да правиш всичко.

И въпреки че скандинавците от време на време се присмиват на този закон, той наистина помага да се създаде изключително приятелско и сплотено общество. Да бъдете скромни и да уважавате другите около вас - това е съвсем по скандинавски. В допълнение, законът предпазва хората от прояви на арогантност и самохвалство: те не се възгордяват от своите заслуги и не излагат богатството си на показ.

2. Баланс между семейство и работа

Скандинавците много добре знаят колко е важно да отделят достатъчно време и на семейството и на работата си. Много офиси и предприятия в Дания затварят най-късно в 17:00 часа, не се полага никакъв извънреден труд. В Норвегия, например, наскоро е въведен 6-часов работен ден, така ефективността не се намалява и служителите имат достатъчно време за почивка със семейството си. Заедно с най-близките си хората често излизат навън сред природата, спортуват, пътуват и няма никакво значение, че климатът на Северна Европа не е от най-подходящите.

3. Топлината на огнището

Датчаните имат една прекрасна дума, която означава едновременно и домашен уют и топлина от общуването със семейството и приятелите – „хюгe” (hygge). Това са толкова мили домашни срещи на свещи край камината, с много вкусна храна, напитки и разговори. Хюге е достъпно за всеки, именно затова няма места за лукс и показност. Хюге е солидарност, комфорт, подкрепа и внимание към близките.
Освен това, думата "hyugge" влезе в списъка с най-популярните думи на 2016 година според Оксфордския речник . Дълбока, многостранна дума, която съдържа истинска философия.

4. Реалистични очаквания

В своята книга "Щастливи като датчаните", Малин Рюдал споделя рецептата за щастие на своя народ. Една от най-важните тайни той смята, че е способността да се формулират реалистични очаквания. Това съвсем не означава да спрете да мечтаете и да си поставяте амбициозни цели. И все пак, представете си колко пъти сте се разстройвали, само защото сте искали нещо повече от себе си и от другите? Колкото по-малки очаквания имаме към приятелите и семейството си, толкова по-голям е шансът да бъдем приятно изненадани.

Да сравняваме себе си с другите, не е най-добрият път към щастието. В епохата на безумен наплив на информация от социалните мрежи, понякога мислим, че не успяваме достатъчно, че бихме могли да живеем по-добре, по-качествено. Може би понякога е необходимо да спрем да се състезаваме и да се радваме на това, което имаме. Скандинавците смятат, че е стимулиращо да се сравняват с тези, които имат по-малко, но в същото време, те никога няма да поставят себе си над другите.