Горещ летен ден е. Искате да си отворите кенчето сода, което държите в ръка. Нямате търпение да чуете онова „съскане“ при отварянето и изсипването му в чаша с лед. Но знаете ли колко важно е капакът му да бъде измит? В противен случай можем да погълнем насекомо или друго нещо и то без да разберем.

Кенчетата с напитки и консервите пътуват дълго, докато стигнат магазините. Те се съхраняват в огромни складове и се транспортират с камиони, където има мръсотия и понякога насекоми или други животни. Не си мислете, че всичко се държи в стерилна среда.

Открихме, че въобще не е полезно да пием директно от кенчето или поне не преди да го почистим. Представяме ви 4 причини, които ще дадат отговор на въпроса.

1. Урина от животни

Чували ли сте за лептоспироза? Тя се предизвиква от бактерии в урината на мишките и плъховете. Всички знаем, че те са голяма напаст и винаги в такива места се виждат по поне една.

2. Може да капакът да е замърсен от прах или пръст

Те също съдържат различни бактерии, които могат да навредят на здравето ни, особено ако пръстта попадне в храната от консервата.

3. Хлебарките могат да снесат яйцата си върху него

Според СЗО те са разпространители на заболявания като дизентерия, гастроентерит, диария и много други. За да ги избегнете, измийте кенчето или консервата със сапун и с вода.

4. В храната ни могат да попаднат следи от малки животни или насекоми

По капакът може да е останало нещо от насекомото, което го е кацало. Ако не го почистите, няма да го забележите и ще се поставите на риск. Не подценявайте последствията!