Ако ви е трудно да успокоите тялото си и многото мисли в ума си, когато е време за лягане, можете да използвате дъха си, за да ви помогне да се отпуснете. Ще ви разкажем за 4 техники, които може да направите по пижама, докато сте под завивките в леглото си. Те са лесни, дори ако никога преди не сте медитирали. Най-хубавото е, че в рамките на няколко минути ще се почувствате по-спокойни и готови за сън.

Медитация с думи

Помислете за две важни за вас думи, които ще ви накарат да се чувствате спокойни, но и вдъхновени. Затворете очи и докато вдишвате бавно, помислете за първата дума. Докато издишвате бавно, помислете за втората дума. Например: вдишвайте благодарност, издишайте доброта или вдишвайте любов, издишайте спокойствие. Просто продължавайте да дишате дълбоко, мислейки за тези думи. Ако умът ви започне да се разсейва, просто се върнете към дишането и тези две думи.

Медитация със стълби

Затворете очи и си представете стълбище. Може да бъде в гора, близо до океана или в облаците - място, което ви кара да се чувствате спокойни. Като си поемете дълбоко дъх, представете си, че бавно се изкачвате по стълбите, като броите 1… 2… 3… 4… 5. След си представете, че бавно слизате 5… 4… 3… 2… 1. Продължавайте да дишате бавно, усещайки, че гърдите ви се вдигат и отпускат с всеки дъх. Това е страхотна медитация, ако не можете да „спрете“ мислите си преди лягане. Фокусирането върху стъпките нагоре и надолу по стълбите ангажира мозъка ви достатъчно, за да успокои ума.

Дихателна медитация

Част от йога практиката включва пранаяма или контрол на дишането. Тази техника е лесна и работи бързо, освен това отпуска тялото и ума. Вдишайте и бройте до 5, дръжте тялото си „пълно“ и бройте до 5, издишайте и бройте до 5 и задръжте тялото „празно“ като отново бройте до 5. Продължавайте да повтаряте този ритъм, като се фокусирате да дишате бавно и дълбоко.

Чакра медитация

Това е страхотна медитация, която използва зрително чакрите, за да ви помогне да отпуснете тялото и ума си. Всяко вдишване и издишване съответства на различна чакра, започвайки с коренната чакра на тазовото дъно и се придвижва нагоре по гръбнака към коронната чакра на върха на главата. Дори да направите тази медитация само веднъж, ще се почувствате по-спокойни и по-свързани с тялото си.

Вдишайте тазовото дъно.

Издишайте долната част на корема.

Вдишайте долната част на корема.

Издишайте гръдната кост.

Вдишайте гръдната кост.

Издишайте сърдечния център.

Вдишайте сърдечния център.

Издишайте гърлото.

Вдишайте гърлото.

Издишайте третото око.

Вдишайте третото око.

Издишайте короната на главата.

Вдишайте короната на главата.

Издишайте третото око.

Вдишайте третото око.

Издишайте гърлото.

Вдишайте гърлото.

Издишайте сърдечния център.

Вдишайте сърдечния център.

Издишайте гръдната кост.

Вдишайте гръдната кост.

Издишайте долната част на корема.

Вдишайте долната част на корема.

Издишайте тазовото дъно.