Не може да се отрече, че майките имат сериозно влияние върху възпитанието и трансформацията на дъщерите си в млади жени. Аз и по-малката ми сестра бяхме отгледани в дом с двама родители, с много силна и авторитетна майка, която ме научи на много от нещата, които знам днес. Но за наше щастие, баща ми беше там заедно с майка ми, за да ни обучава и напътства по време на нашите най-важни юношески и зрели години.

Докато майчинските фигури често са свързани с възпитаването на определени ценности у младите момичета, татковците също го правят. Знам, защото преживях това от първа ръка. Вярвам, че подкрепата, получена от татковците, е също толкова важна за възпитаването на силни и независими жени.

Баща ми и аз може и да не сме от един пол, но много от неочакваните малки неща, които научих от него, повлияха непрекъснатия ми растеж като жена. Ето някои от тях:

1. Стремежът да следваш това, което искаш

Макар и баща ми да беше най-малко агресивната личност в моя дом, това не означава, че не знаеше колко е важно да бъдеш агресивен по отношение на постигането на образователните и професионалните си цели. Аз съм първата, която завършва колеж в семейството ми, но баща ми изучи добре американската образователна система, за да ме подготви за процеса на кандидатстване. Той откри подходящи за мен стажове и фирми и винаги ме уверява, че съм в състояние да постигна целите си. Баща ми винаги е бил гласът на разума за всички мои кариерни и образователни решения и си остана такъв до ден днешен.

2. Колко е важно да се грижиш за себе си

Когато сте единствен мъж в къща, пълна с жени, това ще ви направи добре запознати с женското здраве и женските грижи, но тези теми никога не са били табу пред баща ми. Той никога не се е притеснявал да говори с мен и сестра ми за нашето физическо или психическо здраве. Чувствам се депресирана? Мога да кажа на баща ми. Стомашните спазми ме тормозят? Мога да говоря с него. Да бъда в състояние да говоря открито с баща ми за неща, които биха накарали повечето мъже да се чувстват непознато, оформи възгледите ми върху мненията и реакциите на мъжете за женското здраве.

3. Традиционните роли на половете са останали в миналото

На пръв поглед, баща ми е като средностатистическия мачо. Обичайно свързвам цялата ръчна работа с него и въпреки че е страхотен техник, той никога не е имал против да прави неща, което не са типични за неговия пол или да учи мен и сестра ми на обичайните "мъжки" дейности. Баща ми ми е правил (ужасни) прически, ходил е на педикюр с майка ми, готвил е вечер след работа, почиствал е и е перял... точно като майка ми. Той също така работи повече от 15 години в компания, доминирана от дами, и е сформирал професионални отношения с жените-началници - и никога не се е съмнявал в тяхната интелигентност или власт. Също така в дома ни никога не е имало такова нещо като "женска" или "мъжка" работа. Освен когато няма някой наистина здраво затегнат буркан... той е професионалист в отварянето им!

4. Да бъдеш себе си по всяко време

Баща ми и майка ми са тотални противоположности: баща ми е по-резервиран, докато майка ми е по-пряма. Когато гледам как баща ми се отнася с майка ми и просто я оставя да бъде такава каквато е, дори и след 20 години брак, той ми даде отличен пример. Това ми показа, че жените не бива да бъдат плахи и смълчани в ежедневието си. Всъщност баща ми е приел факта, че живее с три уникални (макар и понякога непоносими) дами, но ни насърчава да не се страхуваме да изразим себе си, защото ние сме хора и е в реда на нещата да бъдем такива, каквито сме.

Ейми Симеон