Аз съм родител на красиви близнаци - момиче и момче. Всеки ден се будя с децата си по-рано, отколкото бих искала. Измивам ги, обличам ги, храня ги и сресвам косите им (най-вече нейната), преди да ги оставя в детската градина. И веднага щом свърша, се отправям към офиса, за да работя възможно най-ефективно и да се върна у дома навреме за банята и лягането.

Но като много други неща, независимо как се грижа за децата си, трябва да се боря с негативните стереотипи за бащите, предположенията, които хората правят за мен заради тези стереотипи и начина, по който се държаха с мен заради тези предположения. Макар и да не мога да уловя всички тези негативни стереотипи в един пост, ето четирите най-разпространени негативни стереотипи, които засягат татковците.

1. Училищата предполагат, че бащите не се нуждаят или не желаят да са въвлечени в образованието на децата си.

Моите деца са в детска градина за втора календарна година. И въпреки, че имейл адресите и на мама, и на татко фигурират в техния архив, прекарах почти година в борба да накарам учебното заведение редовно да ме включва в комуникацията. Предположението, че само майките искат да знаят как се развиват децата им в училище, е толкова вкоренено, че софтуера на училището можеше да свързва само един имейл адрес с едно дете и както се досещате, администрацията запълваше свободното пространство с адреса на майката.

За да се справя с проблема, трябваше да се ангажирам с едногодишна кампания по досаждане както на администрацията, така и на учителките. Трябваше да обяснявам, че водя децата в детската градина всяка сутрин и липсата на комуникация означава, че не знам кога нещо засяга сутрешния им график. В крайна сметка измислихме импровизирано решение - тъй като децата са близнаци, моя имейл се използва за едното, а този на майката - за другото.

2. Другите родители предполагат, че детето няма да бъде отведено на детски рожден ден от бащата

Когато имате малки деца, знаете, че освен социализацията в училище, от вас се очаква да събирате децата си за игра, за да могат да общуват и извън класната стая. Но другите родители, също като училищната администрация, просто предполагат, че по подразбиране майките се грижат за организирането и посещението на тези срещи. Поканите за децата ми бяха насочени почти изцяло към мама и дори когато аз организирах такова парти, получавах изненадани въпроси като "Къде е майка им?".

Добрата новина е, че след като преодолеем първоначалната хипотеза, повечето родители се отнасят с мен като с равен. Включват ме в имейлите, които си разменят и доста голям брой покани сега са отправяни към мен. И резултатът е ефективен. За разлика от изключението, което училището направи само за мен, отскоро забелязвам, че и повече татковци водят децата си на партита и игри.

3. Другите родители предполагат, че само майките искат да говорят за възпитанието на децата си

Друг отличителен белег на това да си родител на малки деца е, че социалните ти кръгове често се разширяват, като се сприятеляваш с други родители. Но дори когато децата не са наоколо, предположението, че татковците не са ангажирани родители е често комично очевидна. Не мога да ви кажа колко пъти съм отивал на вечеря с други родители и всеки път разговорът следваше половите стереотипи - майките говореха за децата си, а от татковците се очакваше да говорят за кариерата си и за спорт. Често ми се налагаше да положа големи усилия, за да прекъсна разговора си с тях и да се включа в разговора за възпитанието по диагонал на масата.

4. Предположението, че таткото не може да има сериозна кариера, ако прекарва време с децата си.

Обратната страна на това да накараш хората да разберат, че таткото е отговорен родител, е, че щом го забележат, те започват да се чудят дали таткото има сериозна кариера. Въпросите често са невинни, но оттенъкът им е ясен - "О, ти оставяш децата си сутрин на училище. Какво работиш?" или "Можеш да заведеш децата на гости в делничен ден. Какво прави майка им?". Или дори съвсем явното "Някои от нас работят". Очевидно съществува предположение, че истинските мъже не взимат децата си за приоритет; те се фокусират единствено върху кариерата си и виждат децата си само в почивните дни.

Пиша всичко това, за да кажа, че истинските мъже се грижат за децата си. И когато те са онези, които се появяват вечер, за да вземат децата си от градина или училище или ги придружават на детските партита, подходете към тях с доверие, че знаят какво правят. Не всички следваме стереотипните роли. Някои от нас наистина се наслаждават да разбиват половите норми.

- Дейвид Софиян