Обичаш ли да пътуваш? Да изследваш нови територии, да опознаваш нови култури, да срещаш нови хора? Изпитваш ли щастието и вълнението на 10-годишно дете само при мисълта за пътуването, а събирането на багажа за теб е истински ритуал, включващ старателно планиране, списък и отделяне на достатъчно време за подреждането на всяка вещ.

Естествено, освен с всички тези вълнения, пътуването е свързано и с много разходи, които могат да се окажат проблем. Често искаш да предприемаш пътувания и да посетиш места, за които отдавна мечтаеш, но банковата ти сметка категорично отхвърля идеята. За щастие, има какво да направиш по въпроса. Вместо само да мечтаеш за екзотични дестинации, ето няколко изпитани метода, които можеш да приложиш, за да спестиш достатъчно пари за следващото си пътуване.

Намали до минимум или елиминирай ежемесечните си разходи

Сметката за телефона, тока и водата заемат голяма част от ежемесечните ти разходи. И докато част то тях, като наем и интернет, са строго определена сума, то други, като телефон, ток и вода, могат да бъдат повлияни. Намали месечния си план и започни да използваш безплатни мобилни приложения, за да плащаш по-малки сметки за телефон. Загасяй лампите веднъж седмично и се отдавай на романтиката на свещите, за да спестиш от сметката си за ток. Ако можеш, опитай да елиминираш наема. Той заема най-голяма част от ежемесечните ти разходи. Премести се при родителите си или други роднини за известно време, докато спестиш достатъчно пари.

Спри да се храниш навън

Или сведи този навик до минимум. Всяко хранене навън ти струва толкова, колкото да напазаруваш и да се храниш вкъщи цяла седмица. Затова, ако искаш да спестиш пари за следващото си пътуване, замени ресторантите с приятелки със срещи у дома и готвене. Друг навик, който харчи значителна част от парите ти, е кафето, което си взимаш всяка сутрин на път за работа. Вместо това, прави кафето си вкъщи. Така ще направиш спестяването още по-бърз процес.

Започни странична работа

Работата като фрийлансър може да ти донесе допълнителни средства и възможността да спестиш много пари, които да похарчиш за следващото си пътуване. Така ще можеш и да се отдадеш на хобито си и да го превърнеш в печелившо занимание. Можеш да пишеш статии, да създаваш уеб сайтове или да бъдеш графичен дизайнер. А в интернет пространството вече има достатъчно сайтове, където можеш да се регистрираш и да публикуваш обявите си.

Откажи се от някои неща

Получаваш ново модно списание всеки месец? Или имаш карта за фитнес с абонамент, който плащаш всеки месец? Ако искаш да събереш по-бързо пари, с които да пътешестваш по света, трябва да се лишиш от този ежемесечен разход. Чети новини и модни статии в интернет, а вместо във фитнес залата, спортувай в близкия парк. Така ще прекарваш време сред природата и, едновременно с това ще поддържаш формата си.

Продай нещата си

За всички е ясно, че в днешно време имаме склонност да се затрупваме със стотици вещи, от които в крайна сметка нямаме толкова нужда. Отдай се на максимата: „събирай емоции, не вещи” и се огледай в дома си. Със сигурност ще намериш куп дрехи и вещи, които си използвала само веднъж, или изобщо не си. Вместо да продължават да събират място в дома ти, финансирай с тях пътуването си като ги продадеш в сайтове за безплатни обяви. Така ще освободиш място в дома си и ще се сдобиеш с повече средства за пътешествие.

Ако пък не ви хрумне идея за милиони, но ви обземе непреодолимо желание за пътешествия, то можете да видите най-изгодните оферти тук.