Да си момиче с кариера със сигурност има своите ползи. Имаш цели, мечти и копнежи, които преследваш неуморно. Господарка си на живота си. Но когато работиш упорито, понякога може да ти бъде трудно да се отпуснеш и да се наслаждаваш на живота, за който си работила толкова много.

Балансът между професионалния и личния живот понякога може да се окаже невъзможен, но не се притеснявай, има надежда!

Ето пет правила, които гарантирано ще те превърнат в господар на времето си и ще направят живота ти в пъти по-лек.

Изключи го, когато не го използваш

Не се паникьосвай! Ако и ти се чувстваш под напрежение винаги, когато нямаш свободен достъп до телефона си, значи е време да предприемеш нещо, за да се отървеш от дигиталната си зависимост. Изключването на телефона има изключителни предимства. Чрез цифровата детоксикация ще избегнеш безсмисленото превъртане на Facebook, Twitter и Instagram, свързани с неизбежното: "Ще отговоря само на няколко работни имейла".

Гарантирано, технологичната почивка ще те накара да се чувстваш спокойна и подмладена, след като свикнеш с нея. Когато не работиш, изключването на телефона е почти задължително. Изключи го когато излизаш с приятели. Така ще можеш да присъстваш наистина на срещата и няма да се изкушаваш да поглеждаш какво става в мрежата.

Остани насаме със себе си

Като истински работохолик най-вероятно обичаш да си заета постоянно. Тогава може би времето да не правиш нищо не е най-доброто за теб, затова трябва да организираш живота си и да избереш нещата, които обичаш да правиш. Създай си график. Резервирай си време за себе си в Google Календар.

Изгледай сериалите, които отдавна искаш. Прочети книгата, която купи преди два месеца. Отиди на кино. Поглези се с домашен СПА ден. Но помни, всяка връзка има нужда от постоянство, за да се запази страхотна както в началото. Това се отнася и за връзката, която имаш със себе си. Затова повтаряй тези ритуали всяка седмица.

Научи се да казваш най-трудната дума в света на бизнеса

Да, става въпрос за думичката "НЕ!". Някои хора смятат, че това е толкова лесно, но за останалата част от света тя може да бъде направо ужасяваща. Има, обаче, големи ползи за теб, когато се научиш да казвате не по правилния начин. След като приоритизираш графика си, позволи си да отхвърлиш учтиво нов проект или да откажеш среща, която "трябва да се случи сега".

Освобождаването на малко пространство може да ти помогне да увеличиш производителността си, да ти позволи да работиш по-добре, да избягваш ненужното напрежение и да живееш по-щастлив, здравословен и спокоен живот.

Намери страстта си

Това е нещо, което всеки един човек трябва да направи, ако иска да бъде щастлив.Открий своето хоби, което е напълно отделено от работата. Присъедини се към читателски клуб, научи се да градинарстваш или стани доброволец за кауза, която те интересува. Така, че ще се почувстваш по-щастлива и по-балансирана, правейки нещо, което обичаш в свободното си време. Намери страстта си и я включи в живота си.

Направи онази резервация

Всяко отдадено на работата си момиче има нужда от почивка! Ако си толкова отдадена на работата си, че в даден момент напълно забравяш думите „Ваканция” и „Почивка”, значи е време да направиш нещо за себе си. Със сигурност има места, които умираш да посетиш, но все не ти остава време, защото си затрупана с работа и ангажименти. Вместо да се оставиш да стигнеш до момента, в който работата и умората започват да се отразяват на здравето ти, планирай своята почивка незабавно.

Работата може да почака няколко дни, а ти гарантирано ще се върнеш много по-мотивирана, отпочинала и изпълнена с енергия да покоряваш нови работни върхове.