Виното, любимата напитка на богове и хора. Напитката, за която са се изписали много редове и са изговорени много думи. Съставката, която може да превърне всяка вечеря в прекрасно, изискано изживяване. Често обаче, избора на подходящо вино се оказва огромно предизвикателство, особено за онези, които не са толкова запознати с начините, по които то се комбинира с различните храни. Ако си от тях, ето какво няколко полезни трика, които да имаш предвид следващия път, когато си купуваш вино:

Довери се на собствения си вкус

Основното нещо, което трябва да имаш предвид, е винаги да ядеш и пиеш това, което харесваш. Затова забрави всичко, което знаеш за перфектните комбинации между виното и храната. Ако се чудиш какво да избереш, заложи на вино, което обичаш. Така, дори комбинацията да не е перфектната, поне ще пиеш нещо, което ти допада.

Важен е балансът

При комбинирането на вино и храна, най-важното нещо е балансът. Те трябва да се допълват, а не да се конкурират по вкус. Например, по-тежките храни имат нужда от по-силно вино, което да допълва вкуса им и да не губи своя на фона на храната. Леките храни пък, имат нужда от деликатно, свежо вино, което да допълва вкуса им без да го претоварва. Ако не можеш да прецениш дали храната, която ще консумираш е лека или тежка, замисли се за това колко мазна е тя. Например, салатата със синьо сирене, въпреки че е салата, се смята за тежко ястие. Ако се чудиш за виното, имай в предвид вкуса, сорта и съдържанието на алкохол. Счита се, че белите вина са по-леките.

Комбинирай храната с най-видната съставка на ястието

Най-видната съставка на ястието, обикновено е сосът, придава неговия основен вкус и е нещото, което трябва да имаш в предвид при избора на вино. Например, сьомгата със сметанов сос изисква различно вино от тази с лек млечен сос с копър.

Структурата и консистенцията също имат значение

Можеш да подобриш значително избора си на правилно вино, ако взимаш в предвид структурата и вкуса на храната, която ще консумираш с него. Избирай вина с висока киселинност с храни, съдържащи оцет или винегрети. Совиньон бланът, например, се комбинира идеално със зелена салата с винегрет. Не комбинирай танинови вина с мазна риба. Например, Каберне Совиньон не бива да се комбинира със сьомга или друга риба, която съдържа голямо количесто омега 3 мастни киселини. Комбинирай таниновите вина със солени, високопротеинови ястия. Солените храни се комбинират добре и с вина с висока киселинност. Пино гриджо, например, е идеален партньор на соевия сос.

Етикетът говори

Винаги обръщай внимание на етикета на виното. Там обикновено е написано с какви храни е най-добре да се комбинира съответното вино. Така, ако си избрал храната си, лесно ще можеш да си намериш вино за нея. Ако пък имаш желание да опиташ определен вид вино, ще можеш по-лесно да избереш с каква храна да го пробваш.

Не забравяй най-важното - и храната, и виното имат за цел да ти доставят удоволствие!