Италия е дала много на света по отношение на насладите за небцето – пастата, пицата, невероятния сладолед. Но едно малко градче, на изток от Рим, смая всички ни, отваряйки 24-часова, напълно безплатна чешма, от която тече вино.

Чешмичката, която се изкушаваме да посетим, се намира в Ортона, Абруцо. Тя е създадена от местна винарна и организация с нестопанска цел, която поддържа „Пътят на св. Тома“ – 225-километрово преклонение от Рим до Ортона, където са поставени останките на св. Тома – един от Апостолите.

От винарната предупреждават, че чешмата не е направена за „пияниците“ и чрез нея не търсят евтина реклама. Всъщност от лозята в района се прави вино още от VI век пр.Хр., така че виното им е достатъчно известно.

„Винената чешма е нашето „Добре дошли“. Винената чешма е поезия.“ По този начин е описана чешмата от екипа на винарната.

Идеята хрумва на създателите от подобна винена чешма в Испания, поставена по пътя за преклонение пред мощите на св. Сантяго (т.е. Яков Зеведеев – още един от Апостолите).

Такава чешма не се прави и за първи път в Италия, но ще е първата, която е напълно безплатна и достъпна в 24 часа в денонощието.

Е, кога заминаваме за Италия?