Едва ли се нуждаете от сериозно убеждаване, за да посетите Италия. Тя винаги е сред мечтаните дестинации на всеки пътешественик.

Езера, обградени от планини; пъстроцветните поля, осеяни с винарни; градове, променили човешката история и божественият морски бряг, изваян сякаш от ръцете на самия Микеланджело. Във въздуха на Италия витае магически аромат, който те кара да се завръщаш отново и отново в тази приказна страна. А докато се удивляваш на старите сгради, слънцето на Тоскана пече в лицето ти, а ръцете ти са заети със сладолед страчатела, започваш да се питаш – има ли нещо по-хубаво?

С любов към тази страна ти представяме 5 причини, с които атмосферата на Италия може да ти повлияе, да разшири мирогледа ти и да те направи по-добър човек.

1. Ще се научиш как да оцелееш в един хаотичен свят

Колкото и добре да планираш пътуването си до Италия, то никога няма да се развие по график. Разписанието на автобусите ще е абсолютно неразбираемо. Един и същ ресторант може да отваря (и затваряпо различно време. Може дори да ти се наложи да чакаш на огромна опашка за билетите ти до Милано, които си резервирала още преди 3 месеца, защото железниците днес стачкуват и всички хора преди теб също чакат да се качат на същия влак, който е последен за деня (накрая най-вероятно ще изпуснеш влака).

Италия живее по собствено време и по свои правила, така че ако си решила, че отиваш в подредена страна, където веднага ще получиш това, което искаш, или където клиентът е винаги прав – сбъркала си. Италия ни напомня, че ние не сме центърът на Вселената и трябва да сме подготвени да не получаваме винаги това, което сме очаквали.

2. Ще се радваш, че си опитала

За разлика от говоренето на чужд език в други европейски страни, научаването на няколко ключови фрази е достатъчно, за да разведриш и най-намръщения продавач. Тъй като италианският рядко се говори извън пределите на страната, усилията ти няма да останат незабелязани. Местните винаги се радват, когато някой чужденец се опитва да говори на родния им език, вместо веднага да преминава на английски.

Твоят италиански може да е ужасяващ, но опитите ти винаги ще се посрещнат с усмивка, чистосърдечен смях или дружелюбно поправяне на грешките ти, така че забрави за страха, че ще звучиш смешно. Всички ние се нуждаем от нежно побутване, за да забравим страховете си. Вместо да се притесняваме дали сме перфектни, по-добре да опитаме, така по-бързо ще станем по-добри. Италия е перфектното място да научиш такъв урок.

3. Ще започнеш да забелязваш малките неща

Ако не знаете как да се наслаждавате на всеки миг и особено на храната, може би трябва да започнете с италианската биволска моцарела, поръсена със зехтин и смлян черен пипер. Толкова просто, а толкова вкусно. Точността и подредеността може да липсват на Италия, но вината ѝ е изкупена с превъзходните ястия, създадени от най-простите, но безумно вкусни, съставки.

Понякога не ти е нужен лукс или изисканост. Понякога имаш нужда да наблюдаваш как медни монети се потапят на дъното на фонтан; да си заобиколена от аромата на лимонени дървета, докато се разхождаш в слънчевия следобед; да се насладиш на приятната тишина в някоя катедрала, седнала на една от многото църковни пейки. Италия ни учи, че понякога ти трябва много малко, за да бъдеш щастлив, че си жив.

4. Ще погледнеш историята с нови очи

Докато обикаляш музеи, градини, дворци, малки селца, ще добиеш по-добра представа за историята и времето, в което живеем сега. Историята не е просто учебен предмет, по който трябва да минеш, в Италия историята е навсякъде около теб – докато пазаруваш, докато пиеш еспресо, докато си викаш такси, дори докато разглеждаш дрехите на някой битпазар. Калдъръмените улички ехтят от невероятни истории, мраморните колони поддържат теглото на безброй години, докато ти си на тази земя само за един кратък миг.

Италия е най-доброто място да оцениш тази съпоставка. В тази страна ще имаш възможността да видиш отблизо какво са ни завещали изминалите векове и по-ясно ще осъзнаеш своето място в света.

5. Ще спреш да си гледаш телефона

Кой ще иска да се рови в интернет, докато се катери по склоновете на Амалфи? Или докато е в лодка, насред езерото Комо? Докато гледа залеза над Бари? В Италия времето тече неусетно. А всички се нуждаем от малко почивка от телефоните, новите технологии и забързаното ежедневие, тази страна ще направи всичко това безкрайно лесно и приятно.

Накратко, в Италия ще разбереш, че животът е кратък и прекрасен. Наслаждавай се на всеки миг, яж, обичай лудо, цени семейството и приятелите си, живей!

Ако все още не сте посетили това райско кътче, то вижте кои са 5-те места, които на всяка цена трябва да видите!