Следващия път, когато отвориш бутилка хубава вино, отдели време да вдъхнеш аромата на напитката. Тази част е много съществена от процеса на опитване и не бива да се прави само от професионалните дегустатори, защото е полезна за мозъка ти.

Според ново проучване сомелиерите са по-малко предразположени към развитие на алцхаймер или паркинсон, отколкото хора от други професии.  

Учените са изследвали снимки на мозъците на сомелиери и хора с други професии. Скенерът показал, че мозъците на сомелиерите са по-дебели в някои части, особено в областите, които са отговорни за обонянието и паметта.

Това доказва, че някои упражнения могат да развият мозъка дори в по-напреднала възраст. Т.е. не само пиенето на вино, но и вдъхването на аромата му има здравословни ползи.

Проучването било съвсем малко – 13 сомелиера срещу 13 души от други професии, но все пак ще приемем изследването за истина, защото кой не обича аромата на хубаво и дъхаво вино?

След като отделиш време на аромата, спокойно се наслади и на вкуса на виното, защото отдавна е доказано, че 1-2 чаши могат да те предпазят от алцхаймер и имат още здравни ползи.