1. Как да охладиш виното

Намокри кърпа със студена вода, увий бутилката и я сложи във фризера за 10 минути. След това ще имаш перфектно охладено вино.

Друг метод, който ще се хареса повече на гостите ти, е чрез замразени гроздови зърна. Замрази гроздето предварително и го използвай вместо ледени кубчета. Така виното ще се охлади, без да се разводни, а гроздето дори ще придаде допълнителен аромат.

Ако имаш кофичка и достатъчно лед, сложи в нея виното, сипи студена вода и добави сол. След 20 минути ще имаш охладено вино.

2. Няколко начина на отваряне на бутилка без тирбушон

В това видео нагледно ще видиш няколко иновативни начина да отвориш виното без тирбушон:

3. Подобри вкуса на евтиното вино с блендер

„Разбий” виното в блендер за 30 секунди. Така виното ще се аерира (т.е. ще „подиша” на бързи обороти), което ще подобри вкуса. Е, няма да станат чудеса, но пак е нещо.

4. Какво да правиш, ако ти остане вино

Според съветите на специалистите най-добре е веднъж отвореното вино да се изпие веднага, а не да си го пазиш за после. Но ако все пак е останало вино ето какво да направиш:

1. Съхранявай отвореното вино на една страна

Да, това може да ти звучи странно, но ако съхраняваш виното на една страна, вместо в изправена бутилка, това ще предотврати оксидирането и виното ще се съхрани за по-дълго. Също така, избягвай да местиш бутилката насам-натам, защото вибрацията от цялото това движение ще повлияе на вкуса на вече отворено вино. Добре е веднага да затвориш виното с корковата тапа, дори между отделните наливания е хубаво да стои затворено, ако знаеш, че ще остане и за по-късно.

2. Замрази останалото вино на кубчета, за да го използваш за готвене.

Можеш и да не го замразяваш, ако ще го използваш в следващите 1-2 дни и го държиш добре затворено в хладилника.

5. Ако счупиш тапата, използвай филтър за кафе

Просто сложи филтъра върху чашата, за да обере всякакви натрошени парченца от тапата. Марля и ситна цедка също стават.

6. Как да предпазиш бутилката

Бутилките за вино са доста деликатни особено когато ги разнасяш наоколо или си ги взела на пътешествието си. Ако имаш място, сложи бутилката в детски плувки, които ще предпазят бутилката. Ако няма да го носиш на дълги разстояния, а само до дома на приятелите ти, можеш да сложиш бутилката в дебел чорап.

7. Използвай шарени лепящи листчета, за да разпознаваш чашите

Край на въпросите от рода на: „Коя беше моята чаша?”