Жената лесно се привързва. И трудно си тръгва. По много причини. Защото обича твърде силно. Защото прощава твърде много. Защото се страхува да бъде сама. И защото не разбира, че се самозалъгва, надявайки се нейната приказка да има щастлив край... За да промени живота си, за да открие щастието си, тя първо трябва да отвори очите си. И да спре да си повтаря тези лъжи...

1. Той ще се промени, ако му дам време.

Вярно е, че хората могат да се променят. Но само когато го искат. Ако един човек отново и отново те разочарова, ако те прави нещастна, ако не се съобразява с чувствата ти, ако те държи на разстояние,... няма да се промени изведнъж. Няма просто да осъзнае колко те обича и колко си му ценна. Ще продължи да бъде същият, а ти ще продължиш да страдаш.

2. Няма да се справя без него.

Тази лъжа е, заложена в съзнанието ни още от деца. Внушава ни се, че, за да бъдем щастливи, имаме нужда да намерим своята половинка. Внушава ни се, че имаме нужда от мъж, който да ни допълва, който да ни закриля, който да бъде нашето рамо и нашата сила. Не ни учат, че всъщност преди всичко трябва да бъдем пълноценни, че трябва да си бъдем собствена опора, че притежаваме вътрешна сила, която е достатъчна да премести планини.
Не е вярно, че няма да се справиш без него. Напротив. Без него няма да имаш излишна тежест – в сърцето и ума си. Без него ще се научиш отново да летиш.

3. Ако се откажа сега, хората ще си кажат, че съм се провалила.

Ти не живееш за мнението на другите. Или си забравила? Живееш за себе си. Живееш собствения си живот. Бориш се за собственото си щастие. Не дължиш обяснение на никого. Само на себе си. Щом не си щастлива, трябва да си тръгнеш. Без значение колко дълго сте заедно. Без значение какво ви свързва. Имаш право да потърсиш човек, който да те обича така, както заслужаваш. Направи го!

4. Той не е виновен. Просто е... гневен / стресиран / уморен / имал лош ден.

Нито едно от тези извинения няма значение. Нищо не оправдава лошото му отношение към теб. Ти не се държиш зле с него, когато си ядосана на някой друг или когато се връщаш пребита от работа. Защо тогава му позволяваш той да го прави? Защо го оправдаваш? Ти си негов партньор, а не негова изтривалка. Не го забравяй.

5. Иначе е толкова идеален.

Не е. Не е идеален. И не е нужно да бъде. Нужно е само да бъде добър с теб. Да се грижи за теб. Да те уважава. И да те обича. Ако не те кара да се чувстваш така, значи мястото му не е до теб.

Автори: A & Z