Посвещавам този текст, който доскоро обикаляше из социални мрежи, на една жена, която безкрайно обичам. И която, струва ми се, наистина има нужда да го прочете...

„Изкуството на живота се състои в това да знаеш от какво да се пуснеш и за какво да се държиш.” – Хавелок Харис

Да прекратиш връзка с човек, на когото си държалa (или все още държиш) е наистина трудно. Просто никой от нас не иска да причинява болка на другия. Или на себе си.

Въпреки това, идва момент, в който да си тръгнеш, е най-доброто, което можеш и трябва да направиш. Дори ако в този момент не ти се струва, че е така.

Ето 9-те признака, че е време да прекратиш връзката, в която:

 

1. Другият постоянно не оправдава доверието ти.

Тази причина е на първо място, защото именно доверието е най-важното за успеха на всяка връзка. Тя е основата, на която градим взаимоотношенията си с човека до нас. Липсата на доверие я обрича на разпад. А нищо не го разрушава така, както лъжата.

Трябва да разбереш нещо – когато отново и отново даваш доверието си на някого, а той отново и отново злоупотребява с него и те разочарова, вината не е твоя. Негова е. Не се обвинявай! Все пак, затова е опитът - за да се развиваме, да ставаме по-силни и по-мъдри. За да опознаем себе си и другия. За да се научим да казваме „Стига”.

2. Непрекъснато демонстрира, че не може без теб, без това наистина да е така.

Вярно е, че когато имаш връзка с някого, зависиш от него. И обратното. Но с тази зависимост не трябва да се злоупотребява. Ако някой непрекъснато демонстрира, че не може без теб, най-вероятно се опитва да те манипулира. Това изсмуква енергията и времето ти, както и желанието ти да промениш живота си, да обърнеш повече внимание на себе си, да се погрижиш за щастието си.

Някой се опитва да се възползва от теб, когато непрекъснато ти показва, че не се чувства добре, че има нужда да се погрижиш за него, че се чувства самотен и неразбран, а единственото, от което (уж) има нужда, си ти, че не го разбираш и не го подкрепяш, а той така има нужда от подкрепата и разбирането ти...

3. Променяш се, когато си около този човек.

Никога не трябва да променяш себе си, за да угодиш на друг човек. И тук не става дума за компромисите, които взаимно правите, за да „смажете” механизма на връзката си. Става дума за онази промяна, която те кара трудно да познаеш себе си, когато се погледнеш в огледалото. Ако нещо в теб кардинално не харесва на човека до теб, значи... този човек просто не е за теб.

Няма значение дали другият ти казва, или показва, че иска да се промениш. Щом нещо в теб, или по-точно в него, те кара да го правиш, за да „заслужиш” одобрението му, значи е време да си вървиш.

4. Не се чувстваш зареденa с положителна енергия, след като си общувалa с този човек.

Връзката, здравата връзка, те кара да се чувстваш по-добре, по-силнa, по-щастливa, зареденa с повече оптимизъм. Разбира се, трудности винаги ще има. Противоречия – също. Върховете се редуват със спадове. Въпросът е кое преобладава.

Ако се е стигнало до момент, в който положителните преживявания вече са спорадични, значи е време да продължиш напред. Особено ако предпочиташ за избягваш другия, за да не влезете отново в конфликт. Странното е, че хората го правят непрекъснато. Протакат и се надяват. Казват си „Нещата ще се оправят”, а не разбират, че за се оправят, трябва да се прекратят.

5. Другият не те слуша наистина, когато му говориш.

Да слушаш активно, т.е. да чуваш какво ти говори човекът срещу теб, е признак на здрава и истинска връзка. Ако другият наистина държи на теб, ще ти покаже, че цени мнението ти, че се вслушва в думите ти, че се опитва да разбере гледната ти точка. Това значи да водиш истински разговор.

Ако обаче непрекъснато те прекъсва, винаги настоява на своето, преиначава думите ти, гледа си телефона или просто отказва да говори, мястото ти не е до този човек. Това е не само липса на уважение, но и липса на истинска любов. Каквато, спомни си, ти заслужаваш!

6. За него не си приоритет.

Работата е част от живота. Също както приятелите и времето за почивка... Но когато другият наистина държи на теб, ще успее да ти покаже, че ти си най-важният му приоритет. Тогава няма да се налага да търси оправдания и ти няма да се налага да се примиряваш с глупави извинения и напразни обещания.

Ако човекът до теб все не намира време за теб, ако се грижи за всички други, но и за теб, значи е време да си тръгнеш. Не се примирявай с второстепенна роля. Ти имаш правото да си главната героиня в своя живот, в своята връзка.

7. Не можеш да разчиташ на него.

Ако отново и отново ти става ясно, че в моменти на необходимост, трябва да се справяш сама, запитай се – имаш ли нужда от тази „връзка” тогава? Какво ти носи тя? Какво ти дава? Ако отговорът не е спокойствие и подкрепа, значи мястото ти е другаде.

Намира ли си непрекъснато оправдания с неочаквани ангажименти, неразположение, липсва на време, означава само едно – той не е рамо, на което можеш да се облегнеш. Не е рамо, от което се нуждаеш.

8. Поведението му е непостоянно.

Един ден е мил и внимателен, на другия отново те игнорира. Обещава ти, че ще бъде до теб, а когато се нуждаеш от него, е някъде другаде. Казва, че те обича, но не го показва...

Ако човекът до теб не демонстрира ясно любовта си към теб, значи връзката ви не е такава, за каквато мечтаеш. И каквато заслужаваш.

Не се примирявай с навика. Не се оправдавай със страха. Вземи живота в ръцете си. Не пропилявай повече мигове. Не оставяй неосъществени още възможности. Събери смелост да си тръгнеш, да сложиш "Край". Търси връзката, която заслужаваш. Изгради я с човек, който иска същото. Бори се за живота, който заслужаваш! Бори се за себе си!

Aвтор: Неизвестен