В момента, в който разберете, че сте бременна, ще ви засипят с информация за това какво трябва и не трябва да правите. Ще чуете всякакви съвети и абсурдни заключения и е важно да намерите своите собствени истини в тях.

Има някои неща, които учените вече са доказали като митове. Поради тази причина решихме да ги споделим с вас.

Мит номер 1: Щом зърнете детето си, ще се влюбите незабавно

Истината: Много е вероятно да ви отнеме време. Онези сцени, които гледаме по филмите, в които майките умират от любов по децата си, още в първия момент, не винаги са истина. Това което виждате, е емоцията от раждането, но е вероятно в началото да се чувствате странно с бебето в ръце. Може да отнеме часове, дни и дори седмици, така че не изпадайте в паника. Прегръщайте бебето си и го гледайте в очите – това е достатъчно!

Мит номер 2: Ако изядете плацентата си, ще сте много здрави

Истината: Напоследък тази тема нашумя сред майките. Това са само теории – няма нищо доказано в тази област. Поради тази причина ви съветваме да се осланяте на витамините и грижата за себе си, а плацентата да оставите на ембриона.

Мит номер 3: Следродилната депресия ще навреди на бебето ви

Истината: Най-вероятно няма. Следродилната депресия е нещо съвсем реално и ако усещате, че се случва и на вас, не се колебайте да потърсите помощ. Но не се притеснявайте, че това може да повлияе негативно на вашето дете. Проучвания показват, че е много малко вероятно да окаже влияние върху психологическото развитие на бебчо.

Мит номер 4: Ще си върнете старите килограми, още докато кърмите

Истината: Всяко тяло е много различно и докато някои жени свалят качените килограми за няколко седмици, някои го правят за месец – дори година. Най-добрият начин да сте отново във форма е съчетанието между хранителен режим и упражнения. Не се хвърляйте на диети много рано – особено ако кърмите, защото тогава ще имате нужда от много повече калории.

Мит номер 5: Ще потърсите интимност с партньора си веднага след раждане

Истината: С безсънни нощи, коренна промяна в живота и опити да влезете в релси, сексът е последното нещо, което ще потърсите. Проучвания показват, че повечето жени се връщат към половия си живот поне 6 седмици след раждането. Това важи за случаите, в които бебето се е появило по естествен път и без усложнения.

Най-добрият начин да бъдете информирани е като черпите опит от майките около себе си – особено онези, които намирате за близки, тъй като има и неудобни въпроси. И не забравяйте, че бременността, раждането и отглеждането на едно дете е строго индивидуално за всеки.