Още от първите седмици на бременността всяка бременна жена е принудена на слуша легенди и суеверия. Не се подстригвай, не си купувай нови дрехи, недей да плетеш. Повечето такива митове звучат наистина абсурдно, но изненадващото е, че в някои от тях има капка истина.

Представяме ви 8 суеверия, в които има научна истина.

1. Ако погалиш котка, детето ти ще има много врагове

Да, и най-страшният от тях се казва токсоплазмоза, чийто преносител са котките. Ето защо е добра идея да ограничиш досега си с котки, за да избегнеш инфекция.

2. Ако седиш на прага, зли духове ще откраднат бебето ти

Една бременна жена със сигурност не бива да седи на прага или на място, на което става течение. Имунната система често е отслабена по време на бременността и седейки на прага, може да се сдобиеш с настинка или болки в кръста.

3. Ако ядеш червени плодове, бебето ще има розови бузки

Всички червени плодове са силни алергени, но количеството, което предизвиква реакция, варира при различните видове. Затова с тях не бива да се прекалява, но те са изключително полезни и се препоръчват по време на бременност.

4. Ако гледаш страшни филми, бебето ти ще се роди грозно

Обикновено това си зависи от гените, но все пак страшните филми и неприятните изображения могат да са вредни за бебето. Има си причина преди всеки хорър филм да излиза надпис, че не се препоръчва за бременни. Хормоналните промени правят бременните жени много чувствителни, а многото стрес може да доведе до проблеми в циркулацията на кръвта към бебето. Ето защо страшните филми не са препоръчително развлечение по време на бременност.

5. Ако седиш с кръстосани крака, бебето ти ще се роди с криви крака

Добре, не точно, но все пак тази поза не е препоръчителна. Седенето с кръстосани крака пречи на циркулацията на кръвта в долните крайници и повишава риска от разширени вени. Затова е по-добре да избереш по-безопасна поза за седене.

6. Ако спиш по гръб, бебето може да се задуши

Спането по гръб, особено в последните стадии на бременността, може да доведе до притискане на главната артерия на майката. Редовното и дълго спане в тази поза може да предизвика чувство за отпадналост, задух и световъртеж, докато бебето може да развие хипоксия, т.е. недостатъчно количество кислород в тъканите, органите или цялото тяло.

7. Ако простираш пране, бебето ще се оплете в пъпната си връв

Проблемът не е конкретно в простирането, а в това да вдигаш и двете си ръце едновременно. Ако го направиш за кратко, нищо няма да стане, но продължителното вдигане на двете ръце, може да повиши тонуса в матката, а това е опасно за бебето.

8. Не си взимай вана, защото ще отмиеш силата на бебето

Горещата вана, особено в първите месеци на бременността, може да доведе до спонтанен аборт.

Бонус: Момче или момиче?

Според суеверията ако коремчето на бременната жена изглежда остро, тя ще има момче. Ако изглежда обло, ще има момиче. За съжаление, в това не се крие никаква истина, защото разположението на мускулите и органите определя формата на коремчето, а не полът на бебето. Така че това суеверия е абсолютен мит, както и всички останали суеверия, според които можете да разпознаете пола на бебето. Най-добрият начин да разберете е чрез ултразвук, но дори там понякога стават грешки.