Бременността е невероятно изживяване, но то е съпроводено и с не един проблем – акне, болки в краката и гърба, обриви, стрии...  Отговорни за тези проблеми са хормоните, които задействат промените в тялото ни.

Всички тези проблеми са доста дразнещи, но не им позволявай да ти развалят настроението, защото има лесни решения.

Днес ти представяме 6 често срещани кожни проблема по време на бременността и техните лесни решения.

1. Акне

Сигурно акнето е било само далечен спомен от гимназията, но с бременността то се завръща. През този период хормоните просто откачат и е нормално цялото ти лице да е в пъпки. Не използвай продукти срещу акне, които са пълни с химикали, защото най-вероятно не са безвредни за бебето ти. Вместо това използвай натурални продукти и домашно приготвени маски. Най-важното е да почистваш кожата си редовно и да я поддържаш хидратирана. Пиенето на вода значително намалява пъпките.

2. Чувствителност към слънцето

За съжаление, по време на бременността кожата става по-чувствителна към слънчевата светлина. Това често води до появата на тъмни петна или обезцветяване на кожата, познато като мелазма.

За да се предпазиш от появата на тези тъмни петна, трябва да си купиш една голяма шапка, едни модерни очила и опаковка от любимия ти слънцезащитен крем с фактор поне 30. Носи ги навсякъде с теб, защото те ще бъдат най-добрите ти приятели за следващите 9 месеца. Освен това избягвай продължителното излагане на слънце.

3. Суха и сърбяща кожа

Сухата кожа е много често срещан проблем по време на бременността. За да предотвратиш сухотата, пий много вода. И под много вода имаме предвид наистина много.

Нещо друго, което можеш да направиш, е да си купиш овлажнител за въздух и да го поставиш в спалнята си. По този начин ще си сигурна, че кожата ти ще остане хидратирана през нощта. Освен това е добре да използваш качествен крем или лосион, но все пак не забравяй какво казахме за химикалите.

Друг съвет е да си взимаш кратки душове и да не се застояваш в банята много дълго, това също ще предотврати сухотата.

4. Стрии

Това сигурно е най-омразният кожен проблем на жените. Стриите могат да са червени, розови или бели и се появяват, защото кожата ти се разтяга твърде бързо. Все пак има някои неща, които можеш да направиш, за да предотвратиш тяхната поява.

Прави си масажи с олио с витамин Е или зехтин. Освен това можеш да намажеш кожата си с белтъци или лимонов сок, които ще помогнат на кожата ти да стане по-силна, здрава и еластична, за да може да се върне в предишното си състояние.

5. Обриви

Причината за зачервяването и подуването на лицето е повишеният кръвен поток. За да се справиш с проблема използвай освежаващи маски и се опитай да намалиш излагането на слънце, защото обривите често са причиняват и от прекомерното излагане на слънце.

6. Разширени вени

Разширените вени обикновено се появяват по краката и се образуват, когато повърхностните вени трудно изтласкват кръвта обратно към сърцето. За да предотвратиш появата на разширени вени, недей да товариш краката си, освен това ги повдигай винаги, когато можеш, защото това намалява напрежението върху вените.

Ако не можеш да си вдигнеш краката и седиш продължително време, може да правиш едно просто упражнение, за което не е нужно да ставаш – ходилата са на пода; първо повдигаш петите и само пръстите остават на пода; задържаш 2-3 секунди и стъпваш отново с цяло стъпало; след това повдигаш пръстите, а петите остават на пода; повтаряш тези движения няколко пъти. При това лесно упражнение мускулите на краката помагат на вените да изтласкат кръвта.