Всеки има в обкръжението си хора, които са енергийни вампири. Хора, чието присъствие уморява, изпива силите си, отнема от позитивната ти енергия и те натоварва със своя негативизъм. Най-добре е, ако можем да избягваме контактите с такива личности, но за съжаление, това невинаги е възможно. Следващите няколко простички техники обаче ще ви помогнат да си изградите имунитет срещу тях.

1. Медитирайте ежедневно

Един от най-добрите начини да запазите емоционалния си и душевен баланс е медитацията. Макар и само по няколко минути на ден. И няма значение дали ще стоите в поза лотос със затворени очи, или просто ще седнете на някоя пейка в парка, за да усетите слънцето, въздуха, енергията наоколо. Вслушайте се във вътрешния си глас, усетете дишането си, абстрахирайте се от всички и всичко. Останете насаме със себе си, изградете здрава връзка със себе си. Това ще ви помогне да запазите вътрешния си мир, когато някой се опита да го наруши.

2. Усмихвайте се често

Усмихвайте се често и на всички. Усмихвайте се и на енергийните вампири. Дори да не ви се иска да го правите. Когато изпратите усмивка на другия, заедно с нея вие му изпращате и позитивна енергия. Имайте предвид, че енергийните вампири подсъзнателно усещат как влияят на хората. Усещат и че другите не се радват на присъствието им. Това ги кара да затънат в още по-дълбок негативизъм, да започнат да излъчват още по-силна отрицателна енергия. Когато им се усмихнете, когато усетят, че не ги осъждате, че не сте им неприятели, те ще се почувстват обезоръжени. И успокоени.

3. Не спорете с тях

Не бъркайте обаче демонстрирането на позитивно отношение (по-горе) с това да позволите на енергийния вампир да ви въвлече в спор. Този тип хора обичат да спорят. Но не защото търсят истината, а защото това им помага да се освободят от негативната енергия, натрупана в тях, като я прехвърлят върху друг. Не се оставяйте да ви заблудят. Те не искат да чуят вашата гледна точка, дори да твърдят обратното. Спорът с енергиен вампир е кауза пердута. Затова, по-добре не губете времето си. Не хабете емоциите си. Имате по-смислени неща за вършене, нали?

4. Не започвайте да ги съжалявате

Да предизвикват съжалението ви е една от основните тактики на енергийните вампири. Те обичат да се жалват, обичат да се изкарват жертви, обичат да злоупотребяват с добротата и съчувствието ви. Дори ако не те, а вие в този момент имате нужда от такова. Когато усетите, че енергийният вампир срещу вас започва да разиграва поредния си театър (бъдете сигурни, че ще се опита да е максимално сърцераздирателен), просто кажете: „Съжалявам. Всичко ще се нареди” и сменете темата. Не забравяйте, че животът, изпълнен с позитивни емоции, започва с позитивни мисли.

5. Отделяйте време да презареждате батериите си

Освен медитацията, трябва да намирате време да се зареждате с позитивно настроение. Най-добрият начин за това е да правите нещата, които обичате. Слушайте любимата си музика. Карайте колело. Разхождайте се без цел и посока, просто за да се радвате на света и на живота. Запишете се на някакъв курс. Пишете книга. Гответе. Какво точно ще е заниманието ви не е важно. Важното е да ви доставя истинско удоволствие. Да ви зарежда. Да ви релаксира. Да ви донесе усещане за щастие.

Автор: Неизвестен