Всеки знае, че подправено с пипер всяко ястие става по-вкусно. Това, което много от вас може би не знаят е, че черният пипер може да бъде най-добрият приятел на вашето тялото. Пиперът е древна подправка, която заедно със солта присъства на всяка трапеза. Той съдържа в себе си пиперин - мощен продукт, който увеличава усвояването на веществата от организма. Малко количество черен пипер на ден в храната е най-лесният начин да се възползвате от предимствата му.

Но знаехте ли, че той също така има и благоприятно влияние върху нас, извън ползите му в кухнята? Представяме ви ги още сега:

1. Въздейства благоприятно върху стомаха

Подобно на много от таблетките в аптечната мрежа, черният пипер намалява количеството на стомашната киселина и улеснява дейността на червата. Така се намалява и вероятността от появата на стомашни язви.

2. Действа като болкоуспокояващо

Екстрактът от пиперин, чиито основни ползи са за подобряване на храносмилането, се съдържа в множество кремове за стави и мускули.

3. Предотвратява загубата на зъби

Не вярвате, но е факт! Употребата на продукти, съдържащи пиперин могат да предотвратят възпаление на тъканта на венците и последваща загуба на зъби.

4. Действа добре на храносмилането

Почти всяко ястие може да бъде подправено с черен пипер. Готвейки с пипер, ще подобрите храносмилането и абсорбирането от тялото ви на витамини В, витамин С, селен и бета-каротин.

5. Взаимодейства перфектно с куркума

Всички знаем, че куркумата е мощен имуностимулант, който обаче не се усвоява от организма. В съчетание обаче с черния пипер, кукуминът се превръща в супер подправка.

Така че, момичета, действайте смело и следващият път, когато готвите ,не забравяйте пипера!