Детството е един прекрасен период, в който родителите са готови на всичко заради смеха и усмивката на детето си. Оказва се обаче, че понякога те много бързо прекаляват в старанието си и това започва да пречи. Ето защо в следващите редове подбрахме 5 неща, които носят повече вреда, отколкото полза и дори може да доведат до непоправими последици за здравето на детето ви:

Проходилки

Доказаната вреда от тях надхвърля очакваните положителни ефекти и вече доведе до забраната им в страна като Канада:

• детски наранявания (повече от 8000 случая на година само в САЩ);
• неправилно мускулно развитие, деформация на стъпалата и краката;
• изкривяване на гръбначния стълб, поради голямото натоварване (гръбначния стълб при деца под една година все още не е напълно оформен и не разполага с необходимите извивки);
• отсрочени самостоятелни двигателни умения - няма стимул за самостоятелно ходене, не се развива чувство за баланс и инстинкт за самосъхранение.

За да се сведат до минимум щетите, е важно да използвате проходилките  не повече от 2 пъти на ден и то в продължение на 15 минути. И най-важното - това да бъде едва след като детето ви се е научило да се изправя на краката си. Важно е да знаете, че една консултация с ортопед за уточняване на противопоказанията няма да ви бъде никак излишна.

Плодови сокове и мляко

Пастьоризираните плодови сокове съдържат няколко витамина и големи количества захар, което води до проблеми със зъбите и затлъстяване.

  • педиатрите препоръчват прясно изцедени сокове за деца на възраст над една година, но в ограничени количества. Пастьоризираният сок е по-добре да се замени с пресни плодове.
  • пълномасленото краве мляко е с ниско съдържание на желязо и много повече хранителни вещества, отколкото са необходими на бебето. Това е възмоно да доведе до натоварване на бъбреците, да провокира развитието на анемия, алергии и дори дисбактериоза.
  • кравето мляко може да се дава на деца на възраст над една година, но не повече от 500 мл на ден.

Пъстри играчки

В предучилищна възраст чрез играчките децата опознават света и получават социални навици. Последни изследвания в областта доказват, че играчки с неестествени цветове и електронни звуци потискат творческото мислене на децата и оказват отрицателно въздействие върху формирането на личността им. Впоследствие това би могло да доведе до възможна поява на агресия и необосновани страхове, депресия в юношеска възраст.

• изберете играчки в по-пастелни цветове и за предпочитане от естествени материали - дърво и плат. Не забравяйте, че играта е преди всичко обучение, а след това забавление, така че играчките трябва да бъдат колкото се може по-близо до реалния живот.

Топли дрехи

Колкото по-малко е детето, толкова по-слабо развита е терморегулацията му, така че то бързо се охлажда и прегрява. Прегряването води до невроза и опасен топлинен удар.

  • твърде топлото облекло не позволява на организма да изработи правилна защитна реакция към промените във времето, което води до настинки и слаб имунитет.
  • важно е облеклото на детето ви да бъде направено от естествени и дишащи тъкани, като задъжителното правило е да бъде един слой повече от това на възрастните. На детето му е комфортно, ако горната част на тялото му е суха и топла, а ръчичките и крачетата са розови. 

Електронни устройства

Синята светлина, която излъчват модерните LED екрани, се отразява на ретината, което може да доведе до дегенерация на макулата. С течение на времето това би могло да доведе до слепота и катаракта.

  • когато е увлечено от таблета или смартфона, детето не получава достатъчно стимули от реалния свят, няма развитие на сетивните и фини двигателни умения, няма жива комуникация. Всичко това води до недостатъчно развитие на предния дял на мозъка, който е отговорен за речта, за личностното общуване, за вземането на решения.
  • ограничете използването на устройства до 1 час на ден и то в следобедните часове. Използвайте таблети и смартфони само с образователна цел и то само ако детето ви е над 2 години. В процеса на работа с електронни приспособления, детето трябва да общува с връстници и възрастни.