Всяко дете опознава света чрез игра, но някои играчки вредят повече, отколкото помагат.

Днес споделяме с теб 8 играчки, които са опасни и с които трябва да внимаваш.

1. Играчки с перки

Хеликоптерчетата и други играчки с перки са предназначени за тийнейджъри. Пръстчетата на малките деца често страдат от такива играчки.

Съвет: Избирай играчки с перки, направени от мека пластмаса. Краищата на перките трябва да са гладки и заоблени, а не остри.

2. Лекарски комплекти

Със сигурност малките деца ще поискат да използват частите на комплекта върху себе или върху други деца и безобидната „лекарска процедура“ може да завърши с някое лекарство, заседнало в носа. Освен това е доказано, че такива комплекти повишават интереса на децата към истински спринцовки, ножици и хапчета и когато попаднат на тях, те са по-малко предпазливи и ги смятат за играчка.

Съвет: Такива комплекти не трябва да съдържат малки части или предмети, които могат да се заврат в носа.

3. Плувките и поясите

Те не гарантират абсолютна безопасност във водата. Останалите надуваеми играчки пък лесно се преобръщат. Освен това някои от тях се правят от продукти, които дразнят кожата.

Съвет: За да са безопасни, поясите и плувките трябва да са съобразени с размерите на детето ти и да се използват под родителски надзор, освен това не бива да се носят повече от половин час.

4. Играчки с батерии

Малките и кръгли батерии много приличат на бонбони и едно малко дете може да се заблуди и да ги глътне. Литият в тях причинява отравяне и изгаряне на стомаха.

Съвет: Батериите трябва да са защитени от пластмаса, закрепена с болтове, ако батериите се вадят твърде лесно – не давай играчката на детето си.

5. Пистолети

Много често децата не преценяват добре разстоянието, от което трябва да стрелят, и затова дори водните пистолети могат да причинят наранявания по лицето.

Съвет: Купувай пистолети, които се продават с предпазни очила, или купи очилата допълнително.

6. Магнитни играчки

Тези модерни играчки често вървят с надписа „3+“, но всъщност са подходящи за тийнейджъри. Понякога децата се опитват да разделят магнитите със зъби и без да искат поглъщат един или дори няколко магнита.

Съвети: Магнитните играчки, при които магнитът е защитен от пластмаса, са по-безопасни.

7. Балони

Балоните могат да уплашат малките деца, а бебетата лесно биха погълнали остатъците от спукан балон. Ето защо децата не бива да си играят сами с балони и те не се препоръчват за най-малките деца.

Съвет:  Не давай на детето си балони, които имат силна миризма. А ако стиснеш балона и той издава хартиен звук и му отнема време да се върне в първоначалната си форма, значи е с ниско качество.

8. Спинърите

В момента тези играчки са изключително популярни, но нерядко се случва играчката да се разглоби и детето да глътне части от нея. Освен това напоследък тази мания пречи и на учебния процес, ето защо в някои училища в САЩ забраниха спинърите в училище.

Как да избереш безопасна играчка за детето си.

Размерът. Играчката не трябва да е под 6 см дълга и под 3 см широка. Ако играчката е кръгла, нейният диаметър не трябва да е под 5 см.

Цвят. Някои организации препоръчват да се избягват жълтите играчки, защото има опасност да съдържат тежки метали, като например олово. Да, колкото и невероятно да звучи.

Форма и материал. Играчките не трябва да имат остри ъгли или дупки, в които могат да се заклещят пръстите на детето. Избирай играчки, които са направени от текстил и дърво и не са боядисани или лакирани.