С наближаването на Коледа родителите трескаво търсят играчки, които да зарадват децата им. И задачата е далеч по-сложна от купуването на едно плюшено мече. Роботизирани кученца, игрови конзоли и безброй много анимации, от които трябва да имаш представа. На днешните родителите никак не им е лесно, но невинаги детските желания са били толкова сложни. Някога малчуганите са си мечтаели за обръчи и разноцветен пластелин...

Днес ще ти покажем какви са били най-популярните играчки по света през различните десетилетия, за да видиш как неусетно се променят детските желания, но и как някои играчки са запазили своята популярност, въпреки изминалите години.

Нека се отдадем на носталгия и да си припомним Коледата, когато бяхме деца. Тогава дежурното ни желание беше нова кукла Барби и в никакъв случай дрехи, а какво беше твоето?

50-те години 

Едни доста по-прости времена. Тогава децата са мечтаели за Г-н Картофена глава (Mr Potato Head) и пластелин от компанията Play-Doh. В края на десетилетието куклите Барби се превръщат в истински бум. Обръчите също са били огромен хит. От най-обикновените пластмасови обръчи Hula Hoops се продават над 25 млн. само за няколко месеца.

Други популярни играчки са били бонбонките PEZ с техните чудновати диспенсъри и фризбитата. През 1959 г. е започната и една нова мания – тролчетата с шарени коси.

60-те години

Сещате ли се за онези „магически“ дъсчици, на които можете да рисувате къщички, а после с едно движение да изтриете шедьовъра, за да започнете отново? Е, те стават популярни именно през 60-те години. По това време по света са популярни и детските фурнички и колите с дистанционно управление, които навремето са били свързани с дистанционното чрез кабел, така че не е можело количката да отиде много далеч.

70-те години 

По това време се появява една от най-популярните играчки, която и днес затруднява малки и големи. Това, разбира се, е Кубчето на Рубик. Още с появяването си то се превръща в международен бестселър.

Фигурките от филма „Междузвездни войни“, който излизат по кината през 1977 г., също често присъстват в детските списъци с желания.

80-те години 

Много от играчките от 80-те остават популярни и днес. Това са фигурките от „Трансформърс“, „Грижовните мечета“ и „Малкото пони“.

Но най-любимата от всички играчки е... легото!

90-те години

Това десетилетия също ни донесе невероятни играчки. Фигурки от „Костенурките нинжда“ или игрите „Покемон“ на компанията „Нинтендо“.

Фърбитата също са любима играчка, която много добре си спомняме. През първите две години те са разпродадени в 15 млн. екземпляра. Друга любима играчка са тамагочитата, а скутерите започват да придобиват популярност.

2000 - 2009 

В началото на новото хилядолетие децата все още се радват на по-простите играчки като механичните животни Zhu Zhu pets и пумпалите от анимацията „Бейблейд“. Но освен това все по-популярни стават по-високотехнологичните играчки. Голям хит са кучетата роботи, които децата могат да учат на различни команди. По това време децата започват да мечтаят за техника – MP3-плейъри, Playstation, Xbox 360, Nintendo Wii и iPod са най-често срещаните желания.

Трябва да споменем и игрите Sims и играчките от анимацията „Бен Тен“.

Сега

През последните шест години технологии се развиха шеметно. В момента на пазара има играчки, които ни е било трудно да си представим, докато бяхме деца. Днешните децата вече искат да имат таблети и мобилни телефони.

Куклите и фърбитата са много по-различни, отколкото ги помним. Най-голямата разлика при фърбитата е, че вече можеш да ги свържеш към интернет. Те са по-роботизирани и докато преди пееха по една песничка или казваха по една думичка, днес можете да очаквате много повече. Фърбитата днес снасят яйца онлайн, говорят си с други фърбита и дори могат да кажат на детето ти кои са най-популярните песни в момента.

Но най-популярната играчка тази година определено е Hatchimals. Тя представлява яйце, което след известни грижи ще се излюпи. От него се появява причудливо извънземно пиле, което се превръща в пръв другар на детето ти. Животното има няколко етапа на развитие и издава различни звуци, които показват емоциите му.

Роботът BB-8 от „Междузвездни войни“ също е любим на децата. Разбира се, не бива да забравяме манията по „Замръзналото кралство“, която все още е жива.