Когато мъжът започне да се отдръпва, много жени изпадат в паника и правят всичко възможно, за да го върнат обратно и да върнат връзката в нормален ритъм. Намеренията им са добри, но в повечето случаи те неволно влошават ситуацията и го отблъскват още повече.

Това е съкрушително, жалко чувство. Чувствате се безсилни и уплашени и нямате представа какъв е правилният ход. 

Изглеждаше, че всичко върви толкова добре, но сега нещо не е наред.
Може би той не пише толкова често, не изглежда толкова ентусиазиран за вас или за връзката ви или може би не е нищо видимо, а просто усещане, което имате.

Ето и нашият съвет - какво точно да НЕ правите, когато се случи това.
Първо, нека разгледаме въпроса защо това се случва. Има две основни причини, поради които мъжът се отдръпва.

1. Минава през нещо и просто се нуждае от пространство, за да се справи с него.

Това може да е нещо в работата, финансови проблеми, емоционални проблеми, семейни проблеми или дори нещо друго,като вътрешни страхове. Какъвто и да е случаят, той е стресиран и емоционално претоварен и иска да се справи сам. Това е често срещана мъжка реакция на стреса.

2. Той губи интерес към вас

Това е кошмарният сценарий, от който се страхуват всички жени.

Важно е правилно да определите каква е причината за неговото отдръпване, но ако не знаете, по-добре е да приемете, че той има нужда от пространство, за да се справи със собствените си емоции, така няма да влошите нещата.

Нормално е хората да се движат в цикли между желанието да се сближат и желанието да прекарват времето си сами. Това всъщност прави една връзка здравословна.
Ако единият човек има по-несигурен или тревожен стил на привързаност, може да му е трудно, когато партньорът му се отдръпне, и тогава това се превръща в проблем на връзката.

Добре, сега, когато знаете защо, нека поговорим за това какво да не правите, когато това се случи.


1. Не се опитвайте да го спечелите

Когато един мъж се отдръпне, много жени реагират, като се опитват да го спечелят отново. Тя си мисли, че ако той отново открие колко невероятна е тя, може би ще се върне. Тя е изключително внимателна, излиза извън рамките на възможното и се опитва да бъде това, което мисли, че той иска. Това е безполезно по няколко причини.

Първо, това поведение нарушава свободата му и го кара да се чувства задушен, а вас - да изглеждате отчаяна.

Това може да няма нищо общо с вас, така че тук няма какво да доказвате. А ако той се отдръпва, защото все пак има нещо общо с вас, тогава отново няма какво да правите. Просто го оставете да бъде. Ако продължавате да се нахвърляте върху него, той само ще се раздразни още повече от вас и ще се отдръпне още повече.

Когато се опитвате да го спечелите, вие по същество понижавате собствената си стойност, казвате "Не съм достойна за теб, но се надявам, че все пак ще ме избереш!". Бихте ли искали да се срещате с човек, който изпраща това послание? Сигурни сме, че НЕ.

Когато сте в това състояние на духа, изпращате отчаяна вибрация, която той ще улови. Дори и неемоционалните мъже могат да уловят вибрациите, защото повече от 90 % от комуникацията е невербална.

 2. Не го обсебвайте

Престанете да влагате умствена енергия, за да разберете какво мисли той, как се чувства, дали не губи интерес към вас и т.н. Прекарайте това време буквално в правене на нещо друго, каквото и да било.

Притесненията за това как се чувства той влошават ситуацията. Това важи за всички области на живота. Притеснението никога не води до нещо добро.

Имате по-добри неща, които да правите с времето си, отколкото да се стресирате. Така че отидете да правите нещо друго. Четете, пишете, бягайте, плувайте, карайте колело, пазарувайте, отидете на спа, излезте с приятелки на по питие, просто направете нещо забавно, което ви харесва и ви прави щастливи.

Начинът да разпалите отново интереса на един мъж всъщност е съвсем прост - бъдете интересни. Няма нищо интересно в една жена, която отчаяно търси мъж и тъгува за него. Това, което привлича мъжкото внимание, е жена, която може да бъде щастлива сама и не се нуждае от мъж, за да се чувства добре.

3. Не го задушавайте

Най-голямата грешка е да се вкопчите в него още по-силно и да го обсипвате с любов и привързаност, за да го привлечете обратно. Това е точно обратното на това, от което той се нуждае.

Той си дава пространство, защото от това има нужда. Когато някой ни налага своите нужди, например вие поставяте нуждата си от близост над неговата нужда от пространство, това само ни кара да негодуваме срещу него. Хората, които са емоционално зрели, са способни да дадат на партньора си това, от което се нуждае, дори ако то е в разрез с това, което той иска.

Не го задушавайте, не го молете да говори с вас, не поставяйте изисквания или ултиматуми. Уважавайте това, от което той се нуждае, и направете услуга на себе си и на връзката си, като работите върху собственото си щастие през това време.

4. Не избухвайте

Когато един мъж се отдръпне, ще почувствате много емоции, една от най-отровните от които е гневът. А гневът разрушава всичко, до което се докосне.
Да, вие сте наранени, чувствате се пренебрегнати и не сте сигурни какво се случва. Но осъзнайте, че голяма част от тези емоции се дължат на самите вас и не са непременно негова грешка. Той не ви дължи 100% от времето и вниманието си. И не е негова грешка, ако се разстройвате, защото той иска да се справи с нещата сам.

Опитайте се да бъдете състрадателни и да разберете, че той прави нещо, което е естествено и необходимо за него. Ако чувствата достигнат точката на кипене и не можете да ги овладеете, тогава можете да поговорите с него за това, но внимавайте как подхождате. Обикновено не това, което казваме, а начинът, по който го казваме, предизвиква конфликти. Не се опитвайте да го обвинявате. Просто му споделете с внимание своята гледна точка за нещата.

Много по-добре е да отговаряте, вместо да реагирате. Когато изберете моделът на отговаряне, имате избор. Възприемате цялата информация и решавате какъв е най-добрият начин на действие. Когато реагирате, сте роб на емоциите си и обикновено казвате неща, за които после съжалявате.
Сигурно си мислите, че ситуацията е нещо лично срещу вас.Стоите в твърде много хаотични мисли от хилядите опции за неговото поведение и развитие на нещата. Но често изобщо не е така.

На някои мъже им е много по-трудно да обработват и да се справят с емоциите, отколкото на жените. Те не разполагат със същите системи за подкрепа и споделянето на най-съкровените им мисли и чувства не е естествено за тях. За него временното бягство от чувствата понякога е по-полезно, отколкото да се опитва да ги подреди. Опитайте се да се възползвате овоята женска способност да проявявате емпатията, вместо да се опирате на гнева.

 5. Не се тревожете

Начинът да не се притеснявате за това е просто да приемете резултата, независимо от всичко. Или той ще се справи с всичко, което се случва, и ще се върне по-добър от всякога или ще си отиде. Но не унивайте в депресия или в страх от отхвърляне, защото единственото, което означава това е, че той не е правилният човек за вас, а това не е никаква загуба. Вашията човек е някъде там и той също търси вас.

Той просто е осъзнал, че тази връзка няма да проработи, и да, трудно е, че е стигнал до това осъзнаване преди вас, но това е и добре. Означава, че ви е спестил ценно време. Ако подозирате, че той губи интерес към вас, най-лошото нещо, което можете да направите, е да изпаднете в паника. Това просто няма да ви доведе до нищо добро. Вместо това сложете ръка на сърцето си и кажете: "Ще се справя, независимо от всичко." Прекарайте няколко минути, като поемете дълбоко въздух и наистина позволите на напрежението от сутуацията да се отпусне.

Най-важното нещо, което можете да направите, когато вашият човек се отдръпне или се отдръпва, е просто да му дадете малко пространство. Дайте му го с ясното съзнание, че и това няма да продължава до безкрай и всичко ще се разкрие точно както трябва. А до тогава ви съветваме да се съсредоточите върху себе си. Насладете се на това, че имате време и пространство да се свържете със себе си за малко и да възобновите връзката със самите вас.

А това в крайна сметка е един скъпоценен подарък.