Факт, е че волейболът е един от най-популярните спортове в световен мащаб, а този спорт се радва на сериозна популярност и у нас. Освен успехите на мъжкия ни национален отбор обаче и женската ни волейболна формация жъне успехи, даже и девойките до 17-годишна възраст станаха четвърти на европейското през 2018-та - https://gong.bg/volleyball/bg-volleyball/multimedia/video/bylgariia-ostana-na-4-o-miasto-na-evropejskoto-po-volejbol-481944. А както е видно, волейболните състезатели са в страхотна форма, с нисък процент подкожни мазнини и добре оформени мускули. И за да ви помогнем по пътя към едно по-стегнато тяло, днес ще се запознаем 5 страхотни волейболни упражнения.

1. Скачане с въже

Започваме с едно базово, но изключително важно за всеки волейболист упражнение. Скачането с въже е страхотен начин да развиете силата си, както в долната, така и в горната част на тялото. А освен всичко това упражнение е отлично за сърдечносъдовата система и ще ви направи по-издръжливи. И ако искате да сте максимално ефективни, правете по три серии, като редувате една минута скачане с двата крака, една минута скачане само на един крак (по 30 секунди на крак) и една минута скачане с двата крака максимално бързо.

2. Напади

Това е едно наистина много ефективно упражнение, което се концентрира върху развитието най-вече на бедрата и седалището. Освен това обаче при нападите участват и коремните мускули, прасците и даже гръбначните мускули. Самите напади пък могат да се правят навсякъде, като за тях не се изисква никаква специална екипировка. Нападите са и едно от любимите упражнения на всеки волейболист, както и нашите волейболни национали, които вече започнаха своята подготовка за поредното издание на Волейболната лига - https://gong.bg/volleyball/bg-volleyball/volejbolnite-nacionali-zapochnaha-podgotovka-541394. За нападите пък можете да правите по 4 серии от 20 повторения (по 10 на крак).

3. Бърпита

Въпреки може би странното им име, бърпитата са страхотно упражнение за цялото тяло, което не изисква нито щанги, нито дъмбели, нито някаква екипировка. Единственото, от което се нуждаете, е собствената ви тежест и голяма доза воля и издръжливост. Това е така, защото при бърпитата се активират почти всички мускули в тялото - от ръцете и гърдите до бедрата и корема. Всъщност този вид упражнения са един вид комбинация между лицевите опори и скоците от стоеж. А за максимална полза можете да правите по шест повторения съчетани в три серии.

4. Клекове

Клековете са класическо упражнение, което е изключително популярно в редица спортове. Един от тях, разбира се, е волейболът, като играчите там имат нужди от силни крака, за да отскачат добре. Нашите национали не правят изключение, особено когато се готвят за Лига на Нациите 2019, като всеки може да заложи за победител - https://extra.bet365.com/news/bg/ в този важен турнир. Но връщайки се на клековете, е редно да споменем, че те са много ефективни дори и ако се правят само със собствено тегло. Положителният ефект най-вече върху краката и седалището си остава, така че не се притеснявайте да клякате дори и без тежести. Като повторения се фокусирайте върху десет, докато сериите би следвало да са четири.

5. Дъска (Планк)

Планкът или така наречената "дъска" определено е едно от най-добрите упражнение за корем, а и не само. В него участват също и рамената, гърбът, ръцете и дори задната част на бедрата. Във волейбола пък е от изключително значение един играч да има силна средна част на тялото, като "дъската" прави коремните мускули да станат твърди като камък. И въпреки че процентът подкожни мазнини е от решаващо значение за появата на "плочки" на корема, то две серии от по 30 секунди задържане в позиция "дъска" със сигурност ще са ви от полза.