Имайки предвид предишните си срещи и отношения, мога уверено да кажа, че съм сигурна, че съм направила много грешки. Да бъда честна, аз приложих тези грешки върху себе си, като постоянно давах на любовта още един шанс. Наречи ме безнадеждна романтична, мазохистка или луда, но продължавам да се връщам за още. Какво мога да кажа? Обичам да се уча и най-добрият начин да го направя е чрез опита си. Ето пет грешки от миналите ми връзки, които направих и съм си обещах да не повтарям:

1. Натискът на връстниците ми повлия на решенията за връзките ми

Започнах връзка с някого, когото не познавах истински и към когото нямах чувства и така загубих шанс за потенциално великолепни отношения, но и заради натиск от страна на връстниците си. Като наивен тийнейджър по онова време, им позволих да ми наложат да живея според условията на други хора и образа им за това коя са мислели, че съм. В крайна сметка, оставих мненията на хора, които никога не се интересували от мен да оказват негативно влияние върху връзките ми с хората, които наистина ги беше грижа за мен. Лудост е колко силно влияние могат да имат незначителните хора около нас, когато сме в периоди на слабост или несигурност. Ключът към блокирането на шума е винаги да вярваш на това, което изпитваш дълбоко в сърцето си. Когато взимаме решения за връзката си, само ние знаем какво е най-доброто за нас, защото никой друг не може да почувства това, което изпитваме. Първото ми обещание е никога да не позволявам на натиска на връстниците ми да повлияе на решението ми за връзка.

2. Не признах чувствата си, когато имах шанс

Това е едно от онези неща, което е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Вероятно всички сме преминали през (или ние все още преживяваме) периоди, в които сме се страхували прекалено или сме били срамежливи, за да кажем на някого, че ни привлича. Не пиша това, очаквайки да внезапно да стана супер уверен човек, който може да попита всеки за среща. Но, по дяволите, гледайки назад, животът ми би могъл да поеме по съвсем различен начин, ако само за десет секунди кажа на даден човек, че ме интересува. Искам да кажа, че можеш да промениш напълно живота си, ако просто за няколко секунди кажеш как се чувстваш. Ако получиш положителен отговор, животът ти може да стане по-добър от всякога. В противен случай, ще загубиш само няколко секунди от живота си и след това ще продължиш да правиш това, което си правила досега. Ето защо второто ми обещание е никога да не пропускам шанса си да признавам какво изпитвам.

3. Да не си поставям граници

Когато за пръв път започваме да излизаме с някого, имаме много ограничени познания за това кое е добро, лошо, нормално или уместно. Отнема много опит, за да научим какво ни харесва и какво искаме. В първата си сериозна връзка правех много неща, които категорично не исках да правя, защото не си поставих граници. Всичко, което преживях в тези отношения, стана моя изходна точка за това, което считах за нормално, защото нямах предишен опит, който да използвам. След като започнах да се срещам с много нови хора и да излизам на срещи много по-късно, разбрах колко изкривена е била гледната ми точка за връзките. Важно е да зададеш граници, така че партньорът ти да е наясно какво ти харесва и какво не, какво искаш да правиш или не. Това не само ти е от полза, но е полезно и за човека до теб, защото ще разбире по-добре динамиката на връзката ви, така че да може да управлява очакванията си. Третото ми обещание е да очертая ясно границите си в бъдещите си отношения.

4. Пренебрегване на приятели след започване на връзка

Приятелите не са средство за край. Целта им не е да имаш компания, докато не си намериш приятел. Приятелствата са ценни колкото връзките, ако не и повече. Не съм човек, който има близка група приятели, но връзките със сигурност ме научиха колко ценни са приятелите. Истинските ти приятели са като наставници, които те ръководят и ти помагат, когато имаш проблеми и винаги са до теб, когато страдаш. Изключително важно е да продължиш приятелствата си, когато си обвързана и това не само ще помогне на теб, а и връзката ти. Научих, че една от причините, поради които в миналите ми отношения бях толкова безнадеждна, беше, че имах навика да пренебрегвам приятелите си, когато намирах нова любов. Затова очаквах, че ще направят същото и за мен, което беше голяма грешка. Фокусирането на цялото ти внимание върху един човек не те прави сладка или привлекателна, а нуждаеща се, което отблъсква хората. Четвъртото ми обещание е да поддържам приятелствата си, независимо от статуса си.

5. Загубих приоритетите си

Вярваш или не, има неща в живота, които са по-важни от това да обичаш друг човек. Не забравяй, че имаш цели и мечти, за които си работила години преди този човек да се появи в живота ти. Това е частта, в която да си егоистична всъщност ще спаси връзката ти. Винаги се възползвай от възможностите, които биха поставили мечтите ти над взаимоотношенията ти. Избирайки връзката пред мечтите, които винаги си имала, поражда негодувание. Направи това решение няколко пъти и в крайна сметка ще се окаже, че обвиняваш партньора си за всички неуспехи, които си претърпяла. Чувала съм истории за предприемачи, които са изоставили успешния си бизнес, защото са били толкова влюбени, че са забравили, че нещо друго също има значение. Разбира се, тези взаимоотношения не са продължили. Никой не иска да захвърли целите си за друг човек – това те поставя под огромно напрежение и е ужасяващо. За щастие, никога не съм забраваяла по-големите си цели и мечти в живота заради връзка, но определено съм правила жертви, които не е трябвало. Петото ми обещание е никога да не забравям приоритетите си в живота.

Далеч сме от съвършенството. Особено когато става въпрос за любов, сме правили много грешки и ще продължим да правим повече с течение на времето. Ето защо нека не се отнасяме към грешките си като неуспехи, а по-скоро като към преживявания, от които си взимаме поука. Независимо дали преживяваме добър, или лош момент, винаги израстваме. Когато срещнем човека, с когото решим да прекараме остатъка от живота си, ще се доверим на резултата от всичките си минали преживявания.