Дори да си силна и независима жена, която няма намерение да си влияе от някакви си планети, през април цели 5 планети са ретроградни, затова най-добре си ги запиши в календара, за да си подготвена... А каква по-добра „подготовка” от това да решиш как да отпразнуваш тези космически влияния.

Юпитер първи стана ретрограден на 7 януари (до 10 май), а след това Сатурн – на 24 март (до 13 август), Марс – на 17 април (до 30 юни), Плутон – на 18 април (до 27 септември) и Меркурий стана ретрограден днес. Страхотно, нали?

Всяка планета си има свои характеристики и влияе на различни аспекти от живота ни. Юпитер, например, влияе на личностното ни израстване, затова когато е ретрограден ставаме особено уязвими.

Други области, повлияни от ретроградните планети, са комуникация (Меркурий), любов и взаимоотношения (Плутон), емоции като гняв и раздразнение (Марс) и карма (Сатурн). Да, април не е лек период. Затова ти предлагаме 5 начина, по които да отпразнуваш всичко, което ще научиш за себе си в този период:

1. Отиди на пътешествие сама

Когато Юпитер е ретрограден, трябва да разчиташ на собствените си умения. Отпразнувай го със соло пътуване. Не е нужно да е околосветско пътешествие или много амбициозна ваканция. Дори не е нужно да напускаш България. Може да отидеш само за една нощ в друг град или да се насладиш на един уикенд на брега на морето – всичко, което те ентусиазира и ще те накара да се почувстваш независима и силна.

2. Наслади се на момента

Сатурн отговаря за кармата ни, а това ни напомня, че животът е кръговрат и сбор от всички прекрасни и ужасни неща, които правим. Но когато Сатурн е ретрограден, ни обземат съмнения в собствените ни умения и се притесняваме, че никога няма да постигнем целите си. В тези чувства няма нищо нередно, ти все пак не си робот. За да отпразнуваш тази закономерност, предизвикана от Сатурн, медитирай. Успокой препускащите си мисли (които обикновено са негативни и плашещи). Изпробвай няколко упражнения за дишане, прави йога или просто лакирай ноктите си, без да мислиш за нищо друго освен за конкретната задача. Просто се фокусирай върху сегашния момент.

3. Насочи енергията си към някоя физическа дейност

Марс рядко е ретрограден (веднъж на всеки две години), което е хубаво, защото той влияе силно на емоциите ни. Емоции от онези лошите – агресивност, гняв, ярост. Тези, които те зареждат с огромни дози адреналин, който не знаеш как да използваш. Сега е идеалното време да насочиш тази излишна енергия към нещо полезно и забавно – запиши се на уроци по танци, фитнес или пък на някой боен спорт.

4. Направи си едно селфи... или пък десет

Плутон отговаря за любовта и взаимоотношенията ни, но когато е ретрограден, всичките ни размисли се насочват навътре и се вглеждаме в себе си. Започваме да се променяме, но понякога сме твърде критични към себе си. За да се отърсиш от такива негативни емоции – обичай се. Направи си селфи, нарисувай се или просто се усмихни на себе си в огледалото – тези прояви на любов не са нарцистични, все пак е важно да се обичаме такива, каквито сме.

5. Опиши чувствата си

Ах, Меркурий! Той обожава да се меси в комуникацията ни. За да преодолееш негативното му влияние, отдели малко време за комуникация със самата теб. Опиши чувствата си. Да, все едно пишеш в дневника си от ученическите си години. Освен това го направи на лист хартия с химикалка. Никакви лаптопи и телефони. Така ще се почувстваш по-спокойна и ще се опознаеш по-добре.