Съветите за това как да бъдем добри родители, драстично се променят през годините – от суровите наказания се стига до пълната свобода, но никоя от двете крайности не е за предпочитане.

Днес сякаш модата клони към либералния подход на възпитание, а строгите родители са порицавани, че са твърде жестоки към децата си. Истината е, че най-правилното възпитание е някъде по средата – физическите наказания и психическият тормоз не водят до нищо добро, но и прекалената свободия няма да превърне децата ти в успешни личности.

Ето защо е важно да бъдеш разумно строга и да не позволяваш на детето да те командва. А ето и няколко научни доказателства, които насърчават това да бъдеш строга с децата си.

1. Академичните постижения

Децата на строгите родители се справят по-добре в училище, но нямаме предвид да заключиш детето в стаята му, докато не си реши домашните и да го обиждаш, ако се провали, просто му дай малък тласък в правилната посока. Насърчавай го да се старае, да бъде прилежно. Според учени от Университета на Флорида децата, отгледани от строги родители, много по-често постигат академичен успех, защото са по-послушни и внимават повече в училище.

2. Ще го научиш, че всяко действие си има последствия

Всяко действие носи своите последствия – всеки го знае, но не всеки може да го приеме и доказателство за това са безотговорните възрастни. Ако искаш детето ти да се справя в живота и да се научи да действа рационално, а не импулсивно и безотговорно, ще трябва да му покажеш, че изборите му си имат своите последствия.

Как да го направиш? Много просто! Когато детето ти се справя добре – награди го. Когато тормози друго дете и се държи зле – накажи го!

По този начин детето ще знае още от малко, че трябва да се държи добре. Разбира се, наказанията никога не са толкова ефективни, колкото наградите, но те са важен урок за детето.

3. Учиш го да бъде уверено в себе си

Децата на строгите родители знаят, че са отговорни за действията си и се стремят да взимат по-добри избори. Постепенно те развиват увереност в себе си, защото самочувствието им е подплатено с реални постижения.

В друга категория са децата, които са били твърде хвалени и поощрявани от родителите си, без да бъдат наказвани за лошото си поведение. Такива деца имат голямо его без покритие и си мислят, че всичко им е позволено.

4. Самоконтрол и дисциплина

Строгите родители налагат стандарти на поведение още от самото начало, без да бъдат жестоки. Когато детето има строги родители, е по-малко вероятно да прави глупости, чрез които да блесне пред съучениците си (например да пуши), защото то е уверено в себе си, знае как да взима правилни решения и вижда колко нелогично е поведението на останалите деца. Затова и децата на строгите родители са по-дисциплинирани, имат по-силен самоконтрол и не се поддават на външен натиск.

5. Независимост

Децата на строгите родители по-бързо се научават да мислят самостоятелно и логично, те са по-мъдри от връстниците си и се превръщат и в отговорни възрастни.

Такива деца са по-подготвени за живота, имат успешни кариери и могат да спестяват – нещо, което не можем да кажем за всички уж пораснали хора.

Имай предвид, че строгостта трябва да е умерена, защото жестокото поведение и тормозът не дават същите резултати. Те само подтикват децата да се бунтуват срещу родителите си и да взимат грешни решения напук.

Детето трябва да знае, че е обичано, а всички правила трябва да бъдат обяснени и обсъдени с детето. „Защото така се прави“ и „защото така казвам“ не са добри причини, детето трябва да знае защо едно поведение е добро и защо не. Важно е и детето да може да изрази мнението си спокойно и после да му бъде обяснено защо подходът му не е грешен, за да може то наистина да осъзнае къде е сбъркало. Ако детето не разбира защо го наказват, то ще започне да лъже все повече и ще загуби вярата в родителите си.

Важно е да се намери баланс, а залитането в крайности никога не е правилното решение.